Војска чува мир на северу Кине

После протеста Хан Кинеза који су захтевали већу безбедност након серије мистериозних напада шприцевима на становнике, јутро у Урумћију мирно. На улицама града јаке снаге безбедности.

Јутро у Урумћију мирно након демонстрација на којима се у петак окупило десетина хиљада Кинеза који су захтевали већу безбедност после серије мистериозних напада шприцевима на становнике тог града.

На улицама главног града кинеске провинције Синђанг су јаке снаге безбедности, док град надлећу хеликоптери.

Радње које су углавном биле затворене трговци су јутрос почели да отварају, а на улицама  града чију већину становника чине Ујгури, народ исламске вере, сродан Турцима, има све више пролазника.

Полиција контролише улазе на тридесетак пијаца у том граду јер, према писању штампе, "градске власти намеравају да затворе пијаце ако се не буду поштовала стриктна правила  безбедности".

Десетине хиљада људи главног града Синђанга, где још увек влада напетост због међуетничких нереда у јулу, протестовало је и тражило гаранције за своју безбедност, после серије напада шприцевима на становнике тог града за шта су оптужени Ујгури.

Неки од њих су захтевали оставку шефа комунистичке партије Ванг Лећана у тој аутономној области, који је на власти већ 15 година и сматра се блиским сарадником кинеског председника Ху Ђинтаоа.

Према званичним подацима 476 људи је од 20. августа затражило помоћ лекара, пошто је убодено медицинским иглама.

Урумћи је пре два месеца био поприште етничких сукоба између већинских Кинеза и мањинског муслиманског народа Ујгура.

У јулским нередима у Синђангу, где доминира муслиманска мањина Ујгура, погинуло је најмање 197 особа, већином Хан Кинеза које су напали Ујгури.

Синђанг је, поред Тибета, један од политички најосетљивијих региона у Кини. Од 20 милиона становника, готово половину чине староседеоци Ујгури, док од 2,3 милиона грађана Урумћија, већину чине припадници народа Хан.

Међуетничка напетост тиња већ дуже време, а ситуација се последњих година додатно погоршала због све већег економског јаза између два народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво