Читај ми!

САД, смртна казна због убиства војника

Мајор америчке војске Нидал Хасан осуђен на смрт, убризгавањем смртоносне ињекције, због убиства 13 војника и официра у војној бази Форт Худ у Тексасу 2009. године.

Због убиства 13 војника и официра у војној бази Форт Худ у Тексасу 2009. године, мајор америчке војске Нидал Хасан (42) осуђен је на смрт, убризгавањем смртоносне ињекције.

Тринаесточлана порота, састављена од високих војних официра, већала је нешто мање од два сата пре изрицања пресуде војном психијатру, који је признао злочин, рекавши да је променио страну у ономе што је видео као амерички рат против ислама, пренео је Ројтерс.

Овом пресудом мајор Хасан је први припадник Војске САД који је осуђен на смртну казну у последњих пола века.

Хасан је 23. августа проглашен кривим за убиство 13 и рањавање 31 војника и официра, током убилачког похода 5. новембра 2009. године.

Током изрицања пресуде мајор Хасан није показао било какву реакцију. Хасан, амерички муслиман из Вирџиније сам је себе заступао на суду, углавном без већег учешћа у процесу, тако да није позвао ниједног сведока одбране, а није желео ни да изнесе завршну реч.

Он је у првом појављивању на почетку суђења, 6. августа признао да је пуцао, рекавши да припада муџахединском покрету.

Хасан је казао да је напад био оправдан и да је њиме желео да заштити исламске и талибанске вође у Авганистану и Ираку.

Последња смртна казна коју је над својим припадником спровела америчка војска извршена је 1961. године, када је обешен Џон Бенет због силовања и покушаја убиства једанаестогодишње девојчице из Аустрије шест година раније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво