Читај ми!

Америка спремна за напад на Сирију

Вашингтон и Запад немају дилеме о томе ко је крив за напад хемијским оружјем у Сирији и распоређују снаге у околини Сирије, а западни медији преносе да би "напад крстарећим ракетама" могао да почне већ у четвртак. Побуњеници, наводно, Пентагону већ предали списак мета.

1.10 - Сиријска влада је очигледно одговорна за употребу хемијског оружја против цивила прошле седмице и мора да одговара због тог "гнусног чина", каже потпредседник САД Џозеф Бајден. 

21.00 - Бела кућа саопштила да евентуална акција у Сирији због употребе хемијског оружја не би имала за циљ промену режима председника Башара ел Асада.

20.52 - Приближно 90 особа из Русије и земаља Заједнице Независних Држава евакуисано из Сирије авионом руског Министарства за ванредне ситуације.

Интервенција западних сила у Сирији чини се ближом него икад, а то потврђује и портпарол Беле куће Џеј Карни који је објавио како се наредних дана може очекивати да америчка обавештајна служба изда формални извештај о наводном коришћењу хемијског оружја, чији закључак ће, како се очекује, бити да је сиријска влада одговорна за такав напад.

Карни истиче да САД имају на располагању разне опције, а не само војне. Последњих дана се ипак највише говори о ограниченим нападима крстарећим ракетама.

Портпарол Беле куће рекао је да САД и још 188 земаља потписница конвенције о хемијском оружју имају одговорност да се поштују међународне норме.

"Опције које разматрамо не тичу се промене режима. Оне се тичу реакције на очигледно кршење међународних стандарда који забрањују употребу хемијског оружја", рекао је Карни.

Он је, међутим, додао да САД подржавју сиријску опозцију у борби с Асадовим режимом.

Сиријска опозиција сматра да је "питање дана" када ће почети западна војна интервенција против режима председника Башара ал Асада, а америчка телевизијска мрежа Ен-Би-Си наводи да би ваздушни напади могли бити покренути већ у четвртак.

Ахмад Рамадан, члан политичког одбора Сиријске националне коалиције, рекао је да је интервенција неизбежна и да су у питању "дани, а не недеље", и истакао је да су западне земље већ консултовале представнике опозиције око евентуалних мета у Сирији.

"Нема презицног датума. Али може се говорити о неизбежној међународној интервенцији против режима. То је питање дана, а не недеља", изјавио је Рамадан.

Навео је да је било састанака између побуњеничке Слободне сиријске армије и савезничких земаља, на којима се разговарало о могућим метама које би могле бити аеродроми, војне базе, и складишта оружја.

Телевизија Ен-Би-Си је, у међувремену, известила, позивајући се на неименованог америчког званичника, да би ракетни напад на Сирију могао да почне "већ у четвртак".

На питање којих би размера могла бити ваздушна операција и колико би трајала, тај званичник је навео "три дана".

Циљ интервенције био би, према његовим речима, да се упути порука Асаду, а не да се униште сиријски војни капацитети.

Ројтерс је претходно известио да су западне силе на јучерашњем састанку у Истанбулу обавестиле сиријску опозицију да би наредних дана могао бити извршен напад на Асадове снаге.

На састанку у истанбулском хотелу учествовали су високи представници опозиционе Сиријске националне коалиције, укључујући њеног председника Ахмада Џарбу, као и изасланици 11 кључних земаља "Пријатеља Сирије", међу којима Американац Роберт Форд.

У међувремену су у британску војну базу на Кипру, на мање од 100 миља од Сирије, почели да пристижу ратни авиони и војни транспортери, што би могао да буде знак убрзаних припрема за војни удар на сиријски режим.

Британска војска појачава своје присуство у Медитерану и сада има четири ратна брода, носач хеликоптера и две фрегате у близини Албаније. 

Ројтерс подсећа да је и америчка морнарица од петка појачала присуство у Медитерану, где има укупно четири ратна брода способна за лансирање крстарећих ракета дугог домета.

Слично је учинила и Француска, која се спомиње као још један кључни играч у могућој интервенцији. Њени борбени авиони се налазе у Емиратима.

С друге стране, Италија сматра да војна акција међународних снага у Сирији због наводног хемијског напада на цивиле мора имати одборење Савета безбедности Уједињених нација.

Министарка спољних послова Италије Ема Бонино рекла је да је хемијски напад "ратни злочин" и да њена влада неће подржати војну акцију без овлашћења Савета безбедности УН.

Русија се и даље противи интервенцији. Заменик руског премијера Дмитриј Рогозин је алудирајући на изјаве о Сирији рекао да се западне земље понашају у исламском свету као "мајмун са гранатом".   

Званични Дамаск је, у међувремену, оптужио америчког државног секретара Џона Керија да лаже кад тврди да постоје необориви докази масовног напада 21. августа хемијским оружјем у Сирији, који је, према његовим речима, вероватно извршио Асадов режим.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво