Читај ми!

Крвави петак у Египту

Најмање 80 људи погинуло широм Египта током "Дана беса". Демонстранти у бегу од египатске војске скакали са моста. Муслиманско братство најавило нове маршеве, а влада саопштила да наставља борбу против "малициозног терористичког сценарија".

09.45 - Војска преговара са присталицама Муслиманског братства који су опкољени у џамији у центру Каира. У петак ухапшено око 1.000 присталица и припадника овог покрета, саопштила полиција. 

00.13 - Присталице Муслиманског братства опкољене у једној џамији у центру Каира. Војска тврди да из те џамије пуцају на војнике, исламисти се плаше масакра. 

23.24 - Војска на Тргу Рамзес ухапсила 263 наоружане особе, присталице Муслиманског братства. 

22.59 - Широм Каира још одјекује паљба. У пламену просторије Црвеног полумесеца. Пожар изазвале присталице Муслиманског братства.  

22.35 - Египатска Трећа армија добила наређење да разбије демонстрације на Синају, јављају локалне телевизије. 

У најновијим сукобима египатских безбедносних снага и присталица Муслиманског братства погинуло је најмање 80 људи. Жестоки сукоби били су у престоници Каиру, али и на северу земље.

Полиција је добила одобрење да користи бојеву муницију како би заштитила своје припаднике и кључне државне институције, пошто су присталице свргнутог председника Мухамеда Мурсија запалиле зграду локалних власти у Гизи надомак Каира, као и део зграде египатске владе у Каиру.

Напетост је током сукоба расла, па су у једном тренутку демонстранти бежећи од египатске војске скакали са моста 6. октобар. Ширењу тензија допринео је и живи пренос сахране полицајаца који су погинули у великим сукобима пре два дана, на државној телевизији.

Египатску престоницу су надлетали хеликоптери, а присталице Муслимантског братства су ка њима махали обућом, што представља велику увреду у арапском свету.

Репортери АП-а су објавили су фотографије на којима су и демонстранти у околини Рамзесовог трга били наоружани.

Сукоби су се проширили и на север земље. У Александрији је погинуло пет људи, док је 15 рањено, а у једној експлозији је уништена и пруга надомак Александрије.

Данашњи сукоби су окончани саопштењем Муслиманског братства које је позвало присталице да окончају протесте. Ипак, у истом саопштењу тај исламски покрет је најавио недељу свакодневних маршева уз поруку да "још није готово".

У међувремену је из египатске владе саопштено да ће борба против "малициозног терористичког сценарија" Муслиманског братства бити настављена.

У Египту је на снази дванаесточасовни полицијски час.

Прелазна египатска влада увела је среду ванредно стање, пошто је у обрачуну безбедносних снага с демонстрантима убијено најмање 638 људи, а готово 4.000 повређено. Мурсијеве присталице тврде да је биланс жртава већи од 3.000.

Савет безбедности Уједињених нација позвао је све стране у Египту да прекину насиље и суздрже се од сукоба, а многе државе су осудиле насиље у највећој арапској земљи и препоручиле својим грађанима да избегавају пут у Египат.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво