Читај ми!

"Дан беса" у Египту, коначни обрачун

Присталице Муслиманског братства и снаге безбедности се сукобили у Каиру и на северу Египта. Почео "Дан беса", најмање 70 мртвих. Војска чува најважније зграде у Каиру. Почео полицијски час у целој земљи који би требало да траје 12 часова.

19.46 - Муслиманско братство позвало на крај данашњих демонстрација, али је из тог покрета саопштено да је у плану цела недеља маршева. "Још није готово", саопштено је.

19.18 - Више од 70 погинулих у данашњим сукобима, јавља дописник агенције Франс прес позивајући се на безбедносне изворе, Министарство здравља и сведоке. 

19.03 - Репортери АП-а јављају да су и неке Мурсијеве присталице на Рамзесовом тргу наоружане. Почео дванаесточасовни полицијски час у земљи.

18.22 - Власти позивају грађане да поштују полицијски час који ће ступити на снагу за сат времена. Објављено саопштење у коме Муслиманско братство позива присталице да се окупе на 28 локација у Каиру пре марша до Рамзесовог трга. 

18.12 - Сукоби се шире и у Александрији. Пет људи погинуло а 15 је рањено у том граду.

17.42 - Безбедности званичници саопштили да је погинуло око 50 особа, преноси Ројтерс. Египатска влада истиче да се бори против "малициозног терористичког сценарија" Муслиманског братства.

16.31 - Најновији крвави биланс 32 мртвих, 17 Мурсијевих присталица и 15 припадника снага безбедности. 

16.21 - Све жешћи сукоби у Каиру. Војска је најавила да ће се жестоко обрачунати са демонстрантима. Присталице Муслиманског братства скачу са моста 6. октобар, како би избегли судар са војском. Десетине мртвих, јављају локални медији. 

15.39 - Све више жртава сукоба војске и демонстраната у Египту. Обе стране наоружане и спремне за сукобе. Пуцњава на неколико локација у Каиру. Муслиманско братство тврди да има 25 мртвих, државна телевизија 12.

15.14 - До сада, најмање девет мртвих у сукобима у Египту, полицајац и осам демонстраната. Присталице Муслиманске браће испусују имена на рукама, за случај да буду убијени у нередима.

13.46 -  Први сукоби војске и присталица Муслиманског братства на северу Египта, јавља АФП. У Каиру избили први сукоби, убијен полицајац.

13.35 - Хиљаде Мурсијевих присталица маршира ка центру Каиру и узвикују "доле војна власт".

13.09 - У експлозији оштећена пруга код Александрије, нема повређених. 

11.55 - Немачка проширила упозорење туристима за путовање за Египат, тако да се оно сада односи и на летовалишта на Црвеном мору.

У Египту "дан беса". У сукобима Мурсијевих присталица и снага безбедности убијено најмање 70 људи. Најважније објекте у Каиру чува војска. Жестоки сукоби и на северу земље. 

Два дана после крвавих сукоба у Каиру и другим египатским градовима, данас је ситуација поново напета јер је Муслиманско братство кренуло у "милионске маршеви беса", после редовне молитве петком.

Напетост додатно појачава и одобрење полицији да користи бојеву муницију за заштиту својих припадника и кључних државних институција, пошто су присталице свргнутог председника Мухамеда Мурсија запалиле зграду локалних власти у Гизи надомак Каира, као и део зграде Владе Египта у Каиру.

Дописник Франс преса јавља да се у једној џамији у Каиру налази најмање 19 тела жртава сукоба, док сведоци наводе да се у другој џамији у египатској престоници налазе тела најмање 20 погинулих.

Један сведок истиче да се у тој џамији, на Рамзесовом тргу у Каиру, налази чак 27 тела.

Безбедносни извори наводе да је 27 људи убијено у градовима широм земље, али немају податке за Каиро, док је министарство здравља потврдило да је 22 људи убијено у целој земљи, укључујући престоницу.

Покрет Муслиманска браћа, међутим, тврди да је само у Каиру погинуло 45 људи и оптужује снаге безбедности да су користиле бојеву муницију против мирних демонстраната.  

Присталице Муслиманског братства су бежећи од војске скакале са моста 6. октобар. Државна телевизија је известила да најважније зграде и друге објекте у Каиру чува војска.

Ројтерс наводи, позивајући се на изјаве очевидаца, да су тела 13 особа убијених у сукобима у центру Каира унесена у једну џамију.

Британска агенција истовремено истиче да државни медији у Египту преносе уживо сахрану четворице полицајаца, погинулих у недавном насиљу, представљајући их као хероје који су изгубили живот "чувајући нацију" у рату против "тероризма".

За то време хеликоптери надлећу египатску престоницу а демонстранти машу обућом претећи према њима, што представља велику увреду у арапском свету.

Министарство здравља је навело да је четворо људи убијено у Исмаилији и још осморо људи у северном граду Дамијета.

Протести се одржавају у Каиру, северном граду Александрији, Бени Суеифу и Фајуму, јужно од Каира, као и у летовалишту Хургади. У Александрији је погинуло пет особа а петнаест је реањено. 

Египатски безбедносни званичници су саопштили да је у насиљу у Египту, у протекла 24 часа погинуло 24 полицајца. 

Медији све чешће упозоравају да највећа арапска земља клизи у грађански рат.

Египатске власти су поручиле да ће се борити против "терористичког деловања и саботажа" које су наводно изводили припадници и присталице Муслиманског братства.

Прелазна египатска влада увела је среду ванредно стање, пошто је у обрачуну безбедносних снага с демонстрантима убијено најмање 638 људи, а готово 4.000 повређено. Мурсијеве присталице тврде да је биланс жртава већи од 3.000.

Савет безбедности Уједињених нација позвао је све стране у Египту да прекину насиље и суздрже се од сукоба.

Канцеларија високе представнице ЕУ за спољну политику, Кетрин Ештон објавила је да ће се министри спољних послова свих 28 чланица Европске уније састати у понедељак, 19. августа, како би разговарали о кризи у Египту и могућим мерама ЕУ.

Сукобе у Египту осудили су сви водећи светски званичници, а амерички председник Барак Обама отказао је раније планиране заједничке војне вежбе египатске и америчке војске, и захтева да се ванредно стање укине одмах.

Турска је опозвала свог амабасадора у Египту "због консултација".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво