Читај ми!

Египат на ивици грађанског рата?

Египатска полиција добила дозволу да пуца бојевом муницијом, дан пошто је у сукобима са Мурсијевим присталицама убијено 638 људи. Савет безбедности позвао све стране да прекину насиље и суздрже се од сукоба. Свет осуђује насиље.

00.43 - Муслиманско братство позвало присталице на нове протесте у петак. 

23.40 - Амерички произвођач аутомобила "Џенерал моторс" затвара своја постројења у Египту на неодређено време, због немира у тој земљи.

22.53 - Турска је опозвала свог амабасадора у Египту "због консултација", рекао турски шеф дипломатије.

Министарство унутрашњих послова Египта одобрило је полицији да користи бојеву муницију за зашиту својих припадника и кључних државних институција.

Одлука Министарства уследила је пошто су присталице свргнутог председника Мухамеда Мурсија запалиле зграде локалних власти у Гизи надомак Каира.

Неколико хиљада присталица Муслиманског братства упало и запалило зграду Владе у Каиру.

Египатске власти су поручиле да ће се борити против "терористичког деловања и саботажа" које су наводно изводили припадници Мурсијевог Муслиманског братства.

Прелазна египатска влада увела је среду ванредно стање, пошто је у обрачуну безбедносних снага с демонстрантима, према подацима египатског Министарства здравља, убијено 638 људи, а 3.994 повређено. Мурсијеве присталице тврде да је биланс жртава већи од 3.000.

Савет безбедности Уједињених нација позвао је све стране у Египту да прекину насиље и суздрже се од сукоба

Сукобе у Египту осудили су сви водећи светски званичници, а амерички председник Барак Обама отказао је раније планиране заједничке војне вежбе египатске и америчке војске. САД захтева да се ванредно стање укине одмах.

Истовремено, државни египатски медији пренели су да је Мурсију продужен притвор за још 30 дана.

Мурси се тренутно налази на непознатој локацији, а оптужен је да је био у контакту с палестинском групом Хамас која му је помогла у бекству из затвора током побуне 2011. када је свргнут председник Хосни Мубарак.

До ескалације последњих сукоба у Египту дошло је у среду када је полиција одлучила да уклони два протестна кампа с Мурсијевим присталицама с улица Каира.

То је одмах изазвало оружане сукобе, који су се брзо пренели и на остале квартове египатске престонице.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара