Читај ми!

Битка за Египат

Присталице Муслиманског братства јуришају на седиште владе у Каиру. Сукоби у Александрији и још неколико градова. Полицији дозвољено да пуца бојевом муницијом. У јучерашњим сукобима страдало 638 особа.

22.02 - Укупан број погинулих од јучерашњег избијања сукоба у Египту је 638, наводи египатско Министарство здравља. 

20.58 - Савет безбедности УН хитно се састаје вечерас како би дискутовао о ситуацији у Египту.

20.20 - Нови биланс жртава јучерашњих сукоба - погинуло 578 људи, саопштило египатско Министарство здравља.

20.06 - САД сматра да ванредно стање у Египту треба да буде укинуто одмах, рекла портпаролка Стејт департемента.

17.30 - Безбедносне снаге употребиће бојеву муницију како би одбили нападе на себе или јавна утврђења, рекао египатски министар полиције.

17.20 - Египатска влада поручује да је одлучна у намери да се супротстави "терористичким чиновима" чланова Муслиманског братства, преноси Ројтерс.

16.35 - Амерички председник Барак Обама осудио насиље против цивила у Египту и рекао да отказује заједничку војну вежбу САД и Египта, планирану за септембар.

14.29 - Стотине присталица Муслиманског братства јуришају на зграду владе у Каиру, јавља египатска државна телевизија. Према неким извештајима, зграда владе је у пламену. Горе и владини објекти у Гизи.

13.53 - Стотине припадника Муслиманског братства маршира улицама Александрије, у знак протеста због насилног уклањања кампова Мурсијевих присталица, преноси Ројтерс изјаву сведока.

13.34 - Бившем председнику Египта Мухамеду Мурсију продужен притвор за још 30 дана. 

13.10 - Најновији крвави биланс јучерашњих сукоба у Египту је 525 мртвих, показују званични подаци.  

11.17 - Муслиманско братство за поподне планира марш улицама Каира.

10.36 - У јучерашњим сукобима погинула 421 особа, најновији су подаци које је саопштило Министарство здравља Египта. 

У Египту нови сукоби после ноћашњег затишја. Присталице Муслиманског братства јуришају на зграду владе у Каиру, а према неким информацијама зграда владе је у пламену. Демонстрације у Александрији, али и у Гизи где је запаљена зграда гувернерата. Свргнутом председнику Мухамеду Мурсију продужен притвор. Према данас објављеним подацима Министарства здравља, у јучерашњим сукобима погинуло је 638 особа, преноси Ројтерс.

После проглашења ванредног стања у Каиру и десет провинција, од укупно 27, уведен је полицијски час којим се забрањује кретање од 19 часова до шест ујутро. 

Присталице свргнут председника Мухамеда Мурсија најављују марш улицама Каира, упркос упозорењу снага безбедности да то неће толерисати.

Представници Муслиманског братства најављују и да ће истрајати у мирној борби за обарање, како кажу, "војне хунте" у Египту.

"Увек ћемо бити ненасилни и мирољубиви. Остајемо снажни, пркосни и одлучни", написао је на свом Твитер профилу портпарол Братства Гехад Ел-Хадад. "Наставићемо док не оборимо ову војну хунту", додао је Ел-Хадад.

Амерички председник Барак Обама поручио је да званични Вашингтон снажно осуђује потезе египатске владе и нагласио да разматра даље кораке који би могли да буду неопходни у односима са Египтом.

Он је рекао да је забринут због ситуације у Египту и додао да не верује да сила може да буде решење за политичке разлике у тој земљи. Такође, истакао је да САД не заузимају ничију страну.

Обама је апеловао на власти у Египту да поштују универзално право на мирне протесте, а демонстранте позвао да протестују мирно, преноси Ројтерс.

Он је такође, обавестио владу Египта да отказује заједничку америчко-египатску војну вежбу која је била предвиђена наредног месеца.

Поједини медији јављају да је и током ноћи било инцидената. Позивајући се на египатску државну телевизију, амерички Си-Ен-Ен је јавио да су ноћас Мурсијеве присталице нападале полицијске станице, болнице и владине зграде.

Како је јавила државна агенција МЕНА у Суецу је 85 особа ухапшено због сумње да су учествовали у убиствима и нападима на хришћанске цркве, а међу приведенима су и чланови Муслиманског братства.

Додатне снаге распоређене су на улазима у Каиро и Гизу, а због сукоба данас су затворене банке и берза.

Ипак, Ројтерс јавља да се од јутрос саобраћај несметано одвија кроз делове Каира у којима су се налазили протестни кампови Мурсијевих присталица.

Два протестна кампа, на тргу испред џамије Раба ел Адавија у Наср Ситију и на тргу Нада недалеко од Каирског универзитета, јуче су потпуно разбијени и сада их контролише полиција.

Број жртава јучерашњих сукоба се разликује у зависности од извора, па тако Муслиманско братство тврди да је 2.200 људи погинуло, а више од 10.000 рањено.

Муслиманско братство је јутрос саопштило да је у сукобима погинуло чак 4.500 људи.

Египатски државни медији јављају да је најмање 200 људи ухапшено током разбијања кампова.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво