Читај ми!

Ванредно стање у Египту, стотине мртвих

Ванредно стање и полицијски час после обрачуна војске са присталицама Муслиманске браће. Опречне информације о броју жртава. Власти "признају" око 230 мртвих, демонстранти тврде да је убијено 2.000. Свет згрожен.

22.18 - Број жртава порастао на 235, а рањено више од 2.000 људи, пренела државна агенција, позивајући се на податке Министарства здравља.

21.07 - Погинула 43 полицајца у сукобима са Мурсијевим присталицама, саопштава Министарство унутрашњих послова.

20.50 - Египатски вицепермијер Мухамед Ел Барадеј, који је данас поднео оставку, разговарао телефоном са државним секретаром САД Џоном Керијем.

20.28 - У египатској провинцији Минија убијена 41 особа, међу којима шест полицајаца, навело Министарство здравља.

19.55 - Неколико лидера Муслиманског братства ухапшено након упада безбедносних снага у главни протестни камп у Каиру.

18.37 - Полиција преузела комплетну контролу над највећим протестним кампом у Каиру. Мурсијевим присталицама обезбеђен сигуран излаз из кампа, јавила државна телевизија.

17.54 - Нобеловац Мухамед ел Барадеј поднео оставку на место привременог потпредседника египатске владе. Не могу да сносим одговорност ни за једну кап крви, каже Ел Барадеј.

17.51 - Египатско министарство здравства тврди да је у сукобима у Каиру убијено 149, а рањене 1.403 особе. Муслиманско братство број мртвих броји у стотинама. 

17.06 - Полицијски час проглашен у Каиру и десет других провинцијa, укључујући и Александрију и Суец, јавила египатска државна телевизија.

16.00 - Ванредно стање у Египту и званично ступило на снагу. 

15.48 - Власти Египта прогласиле ванредно стање у трајању од месец дана. Војска добила наређење да предузме све мере како би осигурала безбедност.

15.43 - Убијена ћерка лидера Муслиманског братства Мухамеда ел Белгатија, потврђено у том покрету. Погинуле укупно 124 особе, јавља АФП.

15.42 - Новинари избројали најмање 50 тела у две импровизоване мртвачнице у Каиру, јавља Би-Би-Си. Локални извори наводе да би број жртава могао достићи и 2.000. 

14.30 - Генерални секретар УН Бан Кимун апеловао је на максималну уздржаност поводом сукоба у Египту. 

13.56 - Турски премијер Реџеп Ердоган затражио хитну седницу Савета безбедности УН због "крвавог обрачуна са демонстрантима у Каиру". ЕУ осудила насиље у Каиру. Исто су одвојено учиниле Немачка и Велика Британија. 

13.10 - Нереди и у другим градовима у Египту. У Сохагу запаљена црква. 

10.38 - Портпарол Муслиманског братства написао на Твитеру да је погинуло најмање 600 људи. Министарство здравља то негира и саопштава да је убијено 13 особа.

9.51 - Ухапшено неколико вођа Муслиманског братства, јавља приватна телевизија Си-Би-Си, позивајући се на извор у Министарству унутрашњих послова.

9.30 - Завршено уклањање мањег протестног кампа, на тргу Нада код Каирског универзитета. 

9.15 - Двојица припадника снага безбедности погинула у сукобима са демонстрантима, преноси египатска државна агенција МЕНА. 

8.45 - Министарство здравља демантује тврдње Муслиманске браће о броју погинулих и тврди да није било жртава у јутрошњој операцији.

Египатске снаге безбедности јутрос су почеле дуго најављивану операцију уклањања два протестна кампа присталица свргнутог председника Мухамеда Мурсија у Каиру. Покрет Муслиманска браћа тврди да је у тој операцији погинуло 600 људи, док египатске власти то демантују.

"Потврђено је више око 600 мртвих. Тела још пристижу. Нека бог спаси Египат", написао је портпарол Муслиманске браће Генад ел Хадад на свом налогу на Твитеру.

Хадад је раније саопштио да лекари кажу да има повређених у критичном стању, од којих ће већина умрети од задобијених прострелних рана. Како каже, реч је о најгорем масакру после пуча.

Египатско Министарство здравља, међутим, саопштило је да је широм земље убијено најмање 143 особе, док је 1.400.

Министарство је саопштило и да је у лучком граду Суецу погинуло пет особа. 

Снаге безбедности бациле сузавац на већи од два протестна кампа који се налази у Наср Ситију у источном Каиру.

Мањи протестни камп, на тргу Нада испред Каирског универзитета окружили су оклопни транспортери, преноси АП.

На снимцима панарапске телевизије Ал Арабија виде се облаци дима од сузавца, срушени шатори и запаљене гуме у Наср Ситију.

Репорер Ројтерса јавља да је египатска војска отворила ватру на демонстранте и да је видео око 20 људи који су погођени у ноге. Мурсијеве присталице гађају египатске трупе камењем и Молотовљевим коктелима.

Египатска влада затражила је од демонстраната да "слушају глас разума" и зауставе насиље, похваливши безбедносне снаге за показану уздржаност док су рушили протестне кампове у Каиру.

Влада Египта је саопштила да ће подстицати примену политичког плана транзиције који подржава војска и то "на начин да не буде искључена ниједна партија".

Египатске власти су зауставиле железнички саобраћај како би спречиле да се протести прошире и ван Каира, навео је АФП.

У међувремену су се сукоби раширили по целој земљи. Најмање девет људи је погинуло у провинцији Фајоум, а у Сохагу је запаљена црква. 

Званичници су саопштили да је похапшено више лидера покрета Муслиманска браћа.

"Ухапсили смо одређен број лидера Муслиманске браће, али је прерано да буду објављена њихова имена", рекао је генерал Абдел Фатах Отман, високи званичник министарства унутрашњих послова.

Ројтерс јавља да је међу ухапшенима и један од лидера покрета Мухамед ел Белгати.

Муслиманска браћа су апеловала на Египћане да изађу на улице и "зауставе масакр" полиције у протестним камповима.

"Ово није растеривање демонстраната, већ крвави покушај да се угуши сваки глас против војног удара", написао је Хадад такође на Твитеру.

Реаговао је и турски премијер Тајип Ердоган који је позвао је Савет безбедности Уједнињених нација и Арапску лигу да преузму кораке који ће зауставити масакр у Египту.

Најмање 250 људи је погинуло у сукобима у Египту од 3. јула када је Мурси свргнут у војном пучу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи