Папа за интеграцију хомосексуалаца

Хомосексуалце не треба осуђивати нити маргинализовати, већ интегрисати у друштво, поручио папа Фрања. Истакао је да је забрана женама да буду свештеници дефинитивна и да су "врата цркве затворена" по том питању.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања је први понтиф који је јавно поручио да хомосексуалце не треба осуђивати нити маргинализовати, већ интегрисати у друштво, као и да су за жене "врата цркве затворена".

У разговору са новинарима у авиону на повратку из Бразила, папа је у недељу увече бранио хомосексуалце од дискриминације, пренео је Ројтерс.

Рекао је са израженом саосећајношћу да не осуђује хомосексуалце, али да осуђује геј лоби, за који каже да представља "озбиљан проблем".

Подсетио је на једну од универзалних доктрина католичке цркве која каже да док хомосексуална оријентација није грех, хомосексуални чин јесте.

"Уколико је нека особа геј и при том тражи Бога и има добру вољу, ко сам ја да му судим", запитао се папа.

"Катехизам Католичке цркве то најбоље објашњава. Он каже да они не смеју бити маргинализовани (због оријентације), али да морају бити интегрисани у друштво", рекао је папа на италијанском.

"Проблем није имати такву оријентацију. Ми морамо бити браћа. Проблем је лобирати за такву оријентацију, проблем су лобији похлепних људи, политички лобији, масонски лобији, има пуно лобија. То је највећи проблем", рекао је папа, одговарајући на новинарско питање о "геј лобију" у Ватикану.

Папа је рекао и да је забрана Римокатоличке цркве женама да буду свештеници дефинитивна, мада би волео да оне имају више удела у административним пословима и пасторалним активностима.

"Црква је о томе донела став и одговор гласи не - врата су затворена", рекао је папа, први пут јавно о питању да ли жене могу бити свештеници.

Папа се вратио у Рим у понедељак након тријумфалне седмодневне турнеје у Бразилу која је кулминирала огромним окупљањем верника на чувеној плажи Копакабани у Рио де Жанеиру, уз процену организатора да је на скупу било више од три милиона људи.

Папа је у авиону са новинарима који су га пратили на путу, разговарао 80 минута, и то је, како новоди британска агенција, била његова прва конференција за "седму силу" откако је изабран за понтифа у марту.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи