Мали, почели преговори са сепаратистима

Влада у Малију и побуњеници племена Туарези почели мировне преговоре. Снаге владе напредују ка последњем упоришту Туарега у граду Кидал. Преговори уследили након првог сукоба малијске војске и побуњеника у последњих неколико месеци.

Почели су преговори владе у Малију и сепаратистичких побуњеника племена Туарези, а обе стране су изјавиле да се надају да ће постићи прекид ватре уочи избора следећег месеца и утрти пут за трајни мировни споразум.

Преговори, који се одржавају у престоници суседне Буркине Фасо, уследили су после првог сукоба малијске војске и побуњеника у последњих пар месеци, док снаге владе напредују ка последњем упоришту Туарега у граду Кидал на североистоку земље, јавио је Ројтерс.

Француска је започела масовну војну кампању у јануару како би сузбила побуњенике повезане са Ал Каидом, који су под контролом држали две трећине земље.

Париз се у својој бившој колонији залаже за одржавање избора 28. јула како би се окончала демократска транзиција након војног удара прошле године, који је изазвао устанак Туарега.

Ово племе у Малију већ деценијама тражи већу политичку аутономију од централне власти у Бамаку и веће улагање у развој сиромашног северног дела земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво