Читај ми!

Централна Европа, борба са поплавама

У поплавама широм централне Европе најмање шест мртвих, док се многи воде као нестали. Влада Чешке прогласила ванредно стање. У аустрији обустављена пловидба Дунавом где су јаке кише изазвале и бројне одроне. У немачким покрајинама Баварској и Саксонији важи највећи степен опасности.

Водостаји у рекама централне Европе и даље су у порасту, што изазива поплаве и бројне проблеме за Аустрију, Немачку, Чешку и Швајцарску. Према последњим информацијама шесторо људи настрадало док се многи воде као нестали. У поплављеним областима у току је евакуација становништва, у многим местима на снази је ванредно стање, а угроженима помаже и војска. 

Јаке кише које су изазвале поплаве и одроне у централној Европи однеле су шест живота, више људи се води као нестало, док је неколико хиљада особа морало да се евакуише.

У Чешкој је најмање петоро људи изгубило живот, а у Аустрији је страдала бар једна особа, јавио је Ројтерс, додајући да је изузетно тешка ситуација и у Немачкој. Због изливања Дунава у Аустрији тренутно су најтеже погођени Линц и Мелк, где власти очекују рекордне поплаве, веће од 2002. године, када је причињена штета износила 7,5 милијарди евра.

У Аустрији су се догодили и бројни одрони, посебно у покрајини Тирол, где је један теретни воз, током ноћи, исклизнуо из шина, а аустријска железница је обуставила међународни саобраћај ка северу и западу Европе.

Због високог водостаја, изазваног дугим кишним падавинама, Дунав је затворен за пловидбу.

Иначе, аустријске власти у поплављеним местима не само да се боре са водом која се прелила преко корита река, већ и са "радозналима".

Тако је у више места полиција морала да изађе на раскрснице и спречава оне, који долазе само да би гледали поплаве, да приђу местима на којима се пружа помоћ.

Како је објашњено, велики број радозналих омета екипе у пружању помоћи и борби против поплава.

Рекордни водостаји у Немачкој

У Немачкој је ситуација најтежа у Баварској и Саксонији, где је у многим местима на снази највиши степен опасности, а канцеларка Ангела Меркел обећала је помоћ поплављеним регионима и становништву.

Бране за одбрану од поплаве на Дунаву у једном делу Немачке су попуцале и више десетина градова је под водом, а најугроженији је град Пасау, ка граници са Аустријом, кроз који протичу три реке - Дунав, Ин и Илц, и где је вода већ стигла до историјског градског језгра.

У овом граду се очекује рекордан раст нивоа Дунава до 12,55 метара, знатно више него у катастрофалним поплавама 2002. године, а ниво воде је већ највиши у последњих 70 година и још расте.

Већи део града је одсечен због поплава, а струја је искључена из предострожности, док спасиоци чамцима спасавају становништво.

Школе у Баварској су углавном затворене, а влада ове покрајине формирала је кризни штаб за помоћ настрадалим, док метеоролози најављују нове падавине.

У Саксонији је посебно погођен мали град Грима, а тешка ситуација је тренутно и у региону Лајпцига, док стручњаци истичу да би ниво воде могао да премаши онај из 2002. године.

У Ајленбургу, на реци Мулди, левој притоци набујале Лабе, евакуисано је око 7.000 људи, у Грими око 2.500, а слична ситуација је и у другим околним местима, где су људи смештени у спортске хале и друга места.

Масовне евакуације у Чешкој

Чешку су погодиле највеће поплаве у последњих 10 година, због којих је евакуисано скоро 2.700 људи из нижих предела, док је због пораста водостаја угрожен и историјски центар Прага, затворене школе и поремећен јавни превоз, а метро у центру града обустављен, први пут од великих поплава пре 11 година.

Грађани Прага ужаснуто посматрају како бујица воде надолази са југа, а вреће са песком постављају се на обале Влтаве.

У тој земљи хиљаде војника помаже поплављеним регионима, у којима су многе саобраћајнице потпуно затворене а обустављен је и железнички саобраћај.

Ватрогасци су јуче и данас евакуисали домове у западним пределима и селима изван престонице, док је премијер Петр Нечас јуче прогласио ванредно стање за већи део земље и најавио средства за помоћ.

Надлежне власти наложиле су евакуацију око 1.800 људи из места Стеховице.

У Прагу су евакуисани једна болница и зоолошки врт. Надлежне власти додатно су ојачале одбрану од поплава на реци Влтава у Прагу, а затворен је и Карлов мост.

Власти у Швајцарској указују да водостај више река непрестано расте и да постоји ризик од поплава, али да је ситуација тренутно под контролом.

Европска унија је обећала помоћ поплављеним земљама - Немачкоој, Аустрији и Чешкој.

И руско Министарство за ванредне ситуације понудило је помоћ Европи која се бори са последицама катастрофалних поплава, јавио је Итар-Тасс.

Метеоролози предвиђају престанак падавина у Централној Европи наредних дана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво