Читај ми!

Кина и Индија, унапређење сарадње

Добре везе Кине и Индије кључне су за мир у свету, поручили су у Њу Делхију, премијери Ли Кећијанг и Манмохан Синг. Посета кинеског премијера Индији имала за циљ јачање поверења и унапређење сарадње.

Премијери Кине и Индије, Ли Кећијанг и Манмохан Синг су, после састанка у Њу Делхију, поручили да су добре везе Кине и Индије кључне.

То што је Ли изабрао Индију за прву станицу своје прве турнеје откако је изабран за премијера, указује на велики значај који Пекинг даје односима са својим суседом.

Његова посета имала је три циља - јачање поверења, унапређење сарадње и окретање будућности.

Састанак на врху био је прилика да се превазиђу разлике и предност да сарадњи. Потписано је осам споразума, а дата су и обећања да ће радити заједно за регионалну стабилност и економски раст Кине и Индије.

"Имамо далеко више заједничких интереса него разлика. Без развоја Кине и Индије, Азија неће постати јака и свет неће постати боље место", поручио је кинески премијер Ли Кећијанг.

Само неколико дана уочи посете, поново су избиле тензије на граници између две земље, пошто је Индија оптужила кинеску армију да је ушла 20 километара у територију у области Хималаја, коју она сматра својом.

Двојица лидера кажу да је мир кључан и да треба постићи споразум за решавање граничног спора, због којег су две земље заратиле 1962. године.

"Ми смо партнери, а не конкуренти. Желимо да постигнемо договор о територијалном решењу које ће бити праведно, разумно и узајамно прихватљиво", рекао је премијер Индије Манмохан Синг.

Кина је други по величини трговински партнер Индије, прошле године размена је износила 66,5 милијарди долара, а план је да до 2015. достигне 100 милијарди долара.

Две земље, које саме представљају више од трећине становништва на планети, желе да постану погонска снага светске економије и спремне су да формирају нови начин сарадње азијских земаља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво