Читај ми!

Откривена мрежа кријумчара беба у Шпанији

Идентификована је 31 особа умешана у кријумчарење беба која је више од 30 година оперисала између Марока и Шпаније. Бебе су куповане од сиромашних жена у Мароку и продаване у Шпанији. Међу осумњиченима су и две опатице.

Шпанска полиција открила је мрежу која се сумњичи да је више од 30 година кријумчарила бебе, оперишући између Марока и Шпаније преко шпанске ексклаве Мелиље, а у мрежу су укључене и две опатице.

Шпанска цивилна гарда, која је две године водила истрагу под називом "Тајна операција", саопштила је да је идентификовала 31 особу умешану у кријумчарску мрежу, међу којима су две опатице, здравствени радници и други, пренела је агенција АНСА.

Једна од опатица је међу 12 оптужених за кријумчарење деце, али осумњичени можда никада неће издржавати затворске казне пошто су неки преминули, а други су лошег здравственог стања или су веома стари.

Извори из цивилне гарде су навели да је најмање 28 деце продато путем мреже која је успостављена још 1970-их, а скоро сви они сада живе у шпанском граду Валенсија. Четрнаест жртава, које су сада одрасле особе, идентификоване су пошто се сазнало за мрежу, а чак нису ни знале да су усвојене.

Бебе су куповане од сиромашних жена у Мароку за суме од 1.200 до 6.000 евра и продаване у Шпанији, где су стизале са лажним документима.

Цивилна гарда у Мелиљи отпочела је истрагу након што је удружење одговорно за нерегуларна усвајања "Анадир" поднело пријаву канцеларији шпанског јавног тужиоца у новембру 2011. године.

На крају вишемесечне истраге и анализе података по породилиштима у Мелиљи и матичним књигама у више шпанских градова, закључено је да иза кријумчарских операција стоје три сестре, рођене у мароканском граду Тетуан.

Укупно 31 особа, колико их је учествовало у операцијама кријумчарења беба, суочавају се са оптужбама везаним за лажирање података о рођењу, промену података о родитељству и фалсификовање државних докумената.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво