Читај ми!

Истрага, разговори браће Тсарнајев о џихаду

Руске специјалне службе предале властима САД-а снимке разговора браће Џохара и Тамерлана Тсарнајева у којима има увијеног помињања џихада, јавља АП.

Властима САД-а руске специјалне службе предале снимке разговора браће Џохара и Тамерлана Тсарнајева, који се сумњиче за недавни терористички акт на међународном маратону у Бостону. У снимцима има увијеног помињања исламског светог рата џихада, јавила је агенција Асошијетед прес, позивајући се на анонимне изворе у америчким специјалним службама.

Према подацима агенције, на једном од снимака је разговор једног од браће са њиховом мајком Зубејдат из 2011. године, а на другој траци је њен разговор са другим житељем југа Русије против ког Федерални истражни биро (ФБИ) води истрагу.

Специјалне службе САД-а раније су проверавале податке о томе да би Тамерлан могао бити повезан са Доку Умаровом, једним од лидера екстремистичке илегале који је 2011. године преузео одговорност за терористички акт на московском аеродрому Домодедово и, према истражитељима, налази се иза многих терористичких аката у Русији, наводи руска агенција Итар Тас.

Други детаљи о предатим материјалима се не наводе.

Министар правде САД-а Ерик Холдер одбио је да коментарише вести о снимцима јер истрага још није завршена.

Зубејтад Тсарнајева тренутно је у руској републици Дагестан, а 25. априла је обелодањено да је у САД издат налог за њено хапшење због оптужби за крађу у продавници. Следећег дана она је стављена у америчку антитерористичку базу података.

РИА Новости преноси да америчке власти сумњиче Зубејдат да је она могла да подстакне старијег сина Тамерлана на радикални ислам.

Бомбаши прошли обуку пре напада?

Председник америчког Комитета за националну безбедност Мајкл Мекол рекао је да верује да су браћа Џохар и Тамерлан Тсарнајев прошли неку врсту обуке за извршење напада.

Мекол је навео да тип направе, коришћен у бомбашком нападу у Бостону, односно експрес лонци напуњени ексерима, као и софистицираност оружја, показују да су осумњичени прошли обуку, пренела је агенција АП.

Милитанти у Авганистану, Индији и Пакистану често користе ручно израђене бомбе са кућиштем од експрес лонца, а јеменска филијала Ал-Каиде је једном на интернету објавила упутство како направити такву бомбу.

Мекол је у емисији "Фокс њуз сандеј", на америчкој телевизији "Фокс", такође рекао како мисли да је мајка осумњичених играла "веома значајну улогу" у процесу радикализације својих синова и да, уколико се она врати из Русије у САД, биће приведена на саслушање.

Тамерлан је 19. априла преминуо у болници од рана задобијених у размени ватре с полицијом, док Џохару, који је пребачен из болнице у затвор, прети смртна казна.

У Бостону су 15. априла на финишу маратона одјекнуле две експлозије у којима су погинуле три особе а више од 200 је рањено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво