Читај ми!

Бостон, дан после масакра

У великим америчким градовима појачане мере безбедности после бомбашког напада у Бостону. Три особе погинуле, а више од 170 рањено у нападима које ФБИ третира као терористичке. Амбасада Србије у Вашингтону саопштила да нема података да је међу жртвама или рањенима било наших држављана.

23.21 - Полиција у Бостону понудила награду од 50 хиљада долара за информацију која би помогла у хапшењу осумњичених за напад, јавља АП.

23.02 - Нема назнака да је бомбашки напад део неке веће завере, каже америчка секретарка за државну безбедност Џенет Наполитано.

22.20 - Полиција идентификовала другу од три жртве напада током Бостонског маратона као 29-годишњу менаџерку ресторана Кристл Кембел.

18.30 - Експлозив је био смештен у експрес лонцима запремине шест литара који су се налазили у црним торбама од грубог платна, рекао неименовани званичник, преноси АП. Како је додао, експлозив који је био постављен на земљу, био је помешан са металним крхотинама, ексерима и кугличним лежајевима.

17.39 - С обзиром на информације којима сада располажемо, ФБИ овај напад истражује као акт тероризма, рекао је амерички председник Барак Обама. "Ово је био кукавички, подмукли напад", каже Обама.

После бомбашког напада у Бостону, појачане су мере безбедности у Америци. У нападу су погинуле три особе, а више од 176 рањено, од којих је 17 у критичном стању. Амбасада Србије у Вашингтону саопштава да нема података да је међу жртвама или рањенима било држављана Србије. Нико за сада није преузео одговорност.

Шеф тима који води истрагу, агент Рик Делорије, рекао је да ће Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) спровести истрагу о терористичком нападу у Бостону у целом свету, док не буду пронађени одговорни за тај злочин.

Агент Делорије је у обраћању новинарима истакао да ФБИ нема података о новим претњама бомбашким нападима у Америци.

Ватрогасци и полиција пронашли су још две експлозивне направе, које нису детониране недалеко од циља бостонског маратона, изјавио је сенатор Бил Китинг.

Китинг, који је члан конгресног комитета за унутрашњу безбедност, изјавио је да је једна направа пронађена у хотелу, али није прецизирао локацију друге направе, јавио је Си-Ен-Ен. Китинг је оценио да је напад у Бостону био "софистициран, координисан и добро планиран".

Команда ватрогасаца потврдила је да је пронађена још једна екплозивна направа, а извор из Федералних служби безбедности потврдио је да стручњаци раде на демонтирању једне експлозивне направе која је мања од две које су експлодирале и у њој нема шрапнелског пуњења.

Локални медији у Бостону јавили су да екипе са псима трагачима детаљно претражују центар града.

Амерички медији наводе да је велики број људи у болницама где им се пружа помоћ након повреда насталих у експлозијама, а да се 17 особа налази у критичном стању.

Међу настрадалима је један осмогодишњи дечак, а полиција је током дана идентификовала још једну жртву напада као 29-годишњу менаџерку ресторана Кристл Кембел.

Фокс њуз пренео је да је у једној од бостонских болница извршено више ампутација грађанима који су повређени у нападу.

"Много жртава има тешке повреде, већим делом у доњим екстремитетима, који су погођени деловима метала, који укључују шрапнеле и ексере као делове експлозивне направе", речено је у једној болници.

Иако још увек нема назнака ко је извршио напад, амерички председник Барак Обама наредио је федералној влади да помогне локалним властима да заштите народ и поручио да ће они који су то урадили "осетити пуну снагу правде".

Бомбашки напад у Бостону, Обама је окарактерисао као "гнусан и кукавички чин", назвавши га по први пут данас терористичким нападом.

"Требаће нам време да се открије ко је то урадио, али успећемо и привешћемо правди онога ко је одговоран за ово. Још не знамо да ли је ово акт појединаца или организације и чим буде нових информација биће саопштене", рекао је Обама на краткој конференцији за новинаре у Белој кући.

Америчка секретарка за државну безбедност Џенет Наполитано изјавила је да нема назнака да је бомбашки напад у Бостону део неке веће завере.

Наполитано је рекла да и поред тога власти саветују опрез, истакавши да ће остати на снази повишене мере безбедности, нарочито на великим саобраћајним чвориштима, на којима борави много људи.

Агенција АП преноси да је полиција у Бостону понудила награду од 50 хиљада долара за информацију која би помогла у хапшењу осумњичених за јучерашњи напад.

Телевизије у САД јављају да је један двадесетогодишњи Саудијац задржан као "особа од интереса", али није званично осумњичен за напад.

Такође, Си-Ен-Ен наводи да је на периферији Бостона извршен претрес једног стана, али да у овом тренутку није познато да ли је то стан приведеног држављанина Саудијске Арабије који се у САД налази на основу студентске визе.

Иако председник САД Обама није помињао термин "терористички напад", ФБИ третира експлозије у Бостону као терористичке нападе, јавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на неименоване изворе из Бироа.

После експлозије на маратону, у Бостону је избио и пожар у музеју и Библиотеци "Џон Фицџерал Кенеди", где није било повређених. У први мах се мислило да је то била трећа експлозија, али је касније Си-Ен-Ен, позивајући се на полицијски извор, јавио да је у библиотеци избио пожар и да није била мета бомбашког напада.

Мере безбедности су од синоћ појачане у Њујорку, Вашингтону, Лос Анђелесу, Сан Дијегу, Атланти и Лас Вегасу.

Део њујоршког аеродрома Ла Гвардија евакуисан је данас привремено због информација да се на њему налази сумњив пакет. Си-Би-Ес је јавио да је евакуисан горњи ниво зграде у којој се налази централни терминал ваздушне луке.

На предстојећим спортским догађајима у САД, као што су коњички Кентаки дерби и аутомобилски Индијанаполис 500, биће пооштрене безбедносне мере због експлозија на Бостонском маратону. 

Пакистански талибани, који су преузели одговорност за неуспели напад аутомобилом бомбом на Тајмс скверу у Њујорку 2010. године, негирали су било какву повезаност са експлозијама на маратону у Бостону.

"Верујемо у нападе на САД и њихове савезнике, али нисмо умешани у ове нападе", изјавио је портпарол групе Техрик е талибан Пакистан Ехсанулах Ехсан, пренела је агенција АФП.

"Нисмо повезани са овим експлозијама, али ћемо наставити са нападима где год је то могуће", додао је Ехсан.

Свет осуђује напад, Путин понудио помоћ

Европска унија, НАТО и државници оштро су осудили терористички напад на маратону у Бостону и упутили саучешћа породицама жртава.

"Осуђујем ужасан напад у Бостону и дубоко жалим због трагичног исхода и губитка невиних живота. Они који су одговорни за овај злочин биће изведени пред лице правде", навео је у саопштењу председник ЕУ Херман ван Ромпеј.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла је да су "намерно гађани мушкарци, жене и деца", истакавши да је ЕУ уз владу САД и народ у осуди тог напада.

Шеф Европског парламента Мартин Шулц изјавио је да "тероризам никада није оправдан" и да је ЕУ са америчким пријатељима.

Генерални секретар НАТО-а генерал Андерс Фог Расмусен "дубоко је шокиран" нападом и изразио је саучешће породицама убијених.

Председник Русије Владимир Путин истакао је спремност Русије да пружи помоћ америчким властима у истрази.

Путин је, осуђујући тај "варварски чин", истакао да "борба против тероризма захтева активну координацију целе светске заједнице", пренела је агенција Итар-тас.

Италијански премијер Марио Монти осудио је напад назвавши га "кукавичким чином", док је председник Француске Франсоа Оланд изразио "солидарност Француске са америчким властима и народом".

И авганистански председник Хамид Карзаи најоштрије је осудио напад на маратону у Бостону и изразио саучешће породицама жртава.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара