Читај ми!

Италијански војници озрачени на Косову?

Тужилаштво у Италији покренуло истрагу због све већег броја војника оболелих од рака после учешћа у мировним мисијама, укључујући и Косово.

Поражавајући подаци о расту броја оболелих од рака у нашој земљи, неминовно се доводе у везу са употребом осиромашеног уранијума током НАТО бомбардовања. Исто то покушавају да докажу и италијански војници, који су били у разним међународним мисијама, укључујући и Косово.

Италијански војници већ годинама безуспешно покушавају да докажу везу између њиховог нарушеног здравља и осиромашеног уранијума.

Према подацима Удружења жртава осиромашеног уранијума, преко 300 војника, који су били припадници НАТО трупа, умрло је од разних врста тумора, доминантно лимфних жлезда, док је преко 3.600 оболело.

Међутим, претпоставља се да је број оболелих знатно већи, јер се болест не јавља одмах, а у разним мировним мисијама, у Босни и Херцеговини, на Космету, у Ираку, Авганистану било је преко 70 хиљада италијанских војника.

"Умирем, а држава ми каже да је то од стреса. Ја ћу се борити до последњег даха", рекао је Еразмо Савино, италијански војник који је боловао од рака.

Римске власти упорно одбијају да признају било какву одговорност, негирајући везу између опаких болести и осиромашеног уранијума, укључујући и анализе, чак три парламентарне комисије које због крајње опречних мишљења чланова нису дале никакве резултате.

"Држава тврди да ни осиромашени уранијум ни вакцине нису узрок болести, већ нешто сасвим друго", каже адвокат.

Међутим, два последња случаја, смрт 31-годишњег старијег водника Еразма Савина, који је боловао од рака, а био је у мисији на Космету, као и пети случај обољења војника од смртоносног тумора у Риминију, такође припадника мировних мисија, били су повод да заменик јавног тужиоца Давид Ерколани покрене истрагу против непознатих особа за убиства из нехата, а на основу члана 117 војног кривичног закона.

То је 12. случај покретања судског процеса оболелих војника против државе, која их, како тврде, није упозорила на опасност и предузела праве заштитне мере, попут америчких војних власти, које су поучене искуством из првог рата против Ирака, предузеле опсежне мере заштите за маринце током бомбардовања Космета 1999. године.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво