Читај ми!

Ускрс у свету

Више од 200.000 верника окупило се на тргу светог Петра где је папа Фрања одржао своју прву Ускршњу мису. Папа је позвао на мир у свету, решавање кризе на Корејском полуострву и окончање рата у Сирији.

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања одржао је своју прву Ускршњу мису на Тргу светог Петра, пре него што на више од 60 језика да благослов "Urbi et orbi" (Граду и свету).

Пред више од 200.000 људи папа Фрања је позвао на мир у свету, решавање кризе на Корејском полуострву, окончање грађанског рата у Сирији, али и очување животне средине и спречавање трговине људима.

У поруци са централног балкона на базилици Светог Петра истог, са кога се први пут појавио пред верницима када је изабран, папа је позвао и на решавање сукоба између Израелаца и Палестинаца и конфликата у афричким земљама.

Као већ осведочени заговорник заштите животне средине, 76-годишњи папа, који је име узео у част Светог Фрање Ашишког, заштитника сиромашних, птица и животиња и природе, осудио је похлепу и "неморалну експлоатацију природних ресурса" и позвао вернике да буду "чувари" онога што је створено.

Пожелевши мир целом свету који је још увек подељен похлепом оних који теже лакој заради, папа је такође осудио себичност која прети људским животима и породици и која је оличена у трговини људима, "најраширенијем облику ропства у 21. веку."

"Мир у Азији и пре свега на Корејском полуострву. Нека неспоразуми буду превазиђени, а дух помирења обновљен", рекао је папа, поводом растућих тензија због саопштења Северне Кореје да улази у "стање рата" са јужном Корејом, пренео је Ројтерс.

Поводом највећег хришћанског празника, папа Фрања синоћ је предводио своје прво Ускршње бдење у Базилици Светог Петра.

Хиљаде хришћанских ходочасника из целог света слави данас Ускрс у Јерусалиму, дан када је Исус васкрснуо, трећег дана након што је разапет на крст.

Латински јерусалимски патријарх Фуад Твал одржао је ускршњу мису у Цркви Светог Гроба у Старом граду у Јерусалиму и позвао папу Фрању и ходочаснике из целог света да дођу у Свету земљу (Палестину). 

"Као хришћане Бог вас позива овде да донесете светлост вере у средиште нашег региона Блиског Истока где је хришћанство рођено, где је рођена мајка црква Јерусалима, овде где је рођен сваки хришћанин", рекао је Твал, најивиши римокатолички великодостојник у Светој земљи.

Хришћани су и у Витлејему, у Цркви Христовог рођења, где се верује да се родио Исус Христ, традиционалном мисом обележили крај Свете суботе, уочи Ускрса. Верници су упалили свеће из угља у дворишту те цркве да би затим посматрали процесију која је ушла у цркву.

Ускршњи празници завршавају се ускршњом недељом, када хришћани верују да је Исус ускрснуо, три дана пошто је распет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво