Читај ми!

Устоличен папа Фрања

Поглавар Римокатоличке цркве свечано устоличен на Тргу Светог Петра. Папа Фрања примио рибаров прстен и папски огртач, палијум, на почетку мисе, којој су присуствовале десетине хиљада људи.

Свечано устоличен папа Фрања на церемонији на тргу Светог Петра у Ватикану. Догађају присуствовале десетине хиљада људи, многи европски и светски званичници и више од 150 делегација. Међу њима је и председник Србије Томислав Николић.

Папа Фрања примио је рибаров прстен и папски огртач, палијум, на почетку мисе на Тргу Светог Петра у Ватикану, којој присуствују десетине хиљада људи.

Група кардинала затим је пришла папи Фрањи и заклела му се на верност.

У кратком обраћању на италијанском језику, папа Фрања позвао је своје следбенике да буду чувари свега оног што је створено, да чувају лепоту, људе, да буду благи према свакој особи, посебно према деци, старима и онима који су, како је рекао, најрањивији, а најчешће на маргинама наших срца.

Папа, који је узео име по угледу на Фрању Асишког, заштитника сиромашних, поручио je да треба живети у честитости и пријатељству, у поверењу и добру и да је све то поверено човеку, чувару Божјих дарова.

"Немојмо дозволити да свет обележе знакови разарања и смрти", рекао је папа Фрања.

Папа је рекао да као бискуп Рима има одређену власт и да се та власт огледа у његовој понизности према Исусу Христу, да би очувао сав народ Божји и да би прихватио с осећањем и благости све оне који су сиромашни, гладне, жедне, болесне, али и оне у затвору.

"Само онај ко служи у љубави зна чувати", рекао је папа и додао: "Чувајмо с љубављу оно што нам је Бог дао".

Папа је на церемонију дошао у папамобилу, са јаким обезбеђењем. На његов захтев, возило се неколико пута зауставило како би папа благословио децу која су дошла да га дочекају.

Устоличењу папе Фрање присуствују представници готово свих православних цркава, а први пут у историји и васељенски патријарх Вартоломеј.

Према тумачењу познавалаца овог светог чина, у Ватикану је данас посебно славље које се не може назвати ни крунисањем ни устоличењем него увођење папе Фрање у службу Светога Петра. 

Након церемоније, папа се сусрео са званичницима више држава који су присуствовали церемонији на Тргу Светог Петра. Председник Србије Томислав Николић се, такође, сусрео са папом Фрањом.  

Цела церемонија, на захтев папе, била је краћа за сат времена у односу на досадашње церемоније.

Јеванђеље, на пример, није био на латинском и грчком, него само на грчком језику, а латински је био доминантни језик. Папа није лично делио свету причест већ су то чинили ђакони.

Медији су пренели да се у Ватикану данас догађа историјски тренутак, будући да церемонији присуствује патријарх васељенски Вартоломеј, што је, како се истиче, први пут у историји да један православни патријарх присуствује оваквом догађају.

Претходно, папа Фрања је са великодостојницима католичке цркве са истока обишао гроб Светог Петра. 

Церемонија устоличења, иначе, нема црквеноправно значење, пошто сам избор и његово прихватање, представљају почетак понтификата. Приликом устоличења, папа прима рибаров прстен и палијум, док је укинута некадашња пракса да му се на главу ставља круна, тијара.

Аргентински кардинал Хорхе Марио Бергољо прошле среде је изабран за новог поглавара Римокатоличке цркве, а одабрао је име Фрања. До избора за 266. понтифа био је надбискуп Буенос Ајреса, а први је папа у новијој историји који није Европљанин и први који је из редова језуита.

Папа Фрања је син италијанских имиграната, радника на железници. Рођен је 17. децембра 1936. године, а надбискуп Буенос Ајреса био је од 1998. године. На положај кардинала уздигнут је три године касније.

Важи за скромног човека, често је аутобусом ишао на посао, сам себи кувао и редовно посећивао сиромашне четврти у близини аргентинског главног града.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво