Читај ми!

Почео понтификат папе Фрање

Молитвом у базилици Свете Марије у Риму папа Фрања почео свој понтификат. Нови папа, син италијанских имиграната, одрицао се луксуза које су уживали претходни надбискупи Буенос Ајреса.

Папа Фрања почео је данас свој понтификат молитвом у базилици Свете Марије у Риму, дан пошто је постао први папа пореклом из Латинске Америке.

Италијанска телевизија РАИ пренела је да је бивши архиепископ Буенос Ајреса, кардинал Хорхе Марио Бергољо, јутрос око осам сати ушао у базилику кроз споредни улаз и напустио је 30 минута касније.

Окупљеним верницима, којих је на тргу Светог Петра било око 100.000, папа је обећао ће се молити богородици да "чува цео Рим".

Извори у Ватикану су, како је пренела агенција Ројтерс, најавили да ће папа Фрањо ускоро посетити Бенедикта XVI, а непосредно након обраћања верницима папа Фрања је назвао свог претходника, који сада носи титулу "папе у миру".

Портпарол Свете Столице Федерико Ломбарди саопштио је синоћ да ће нови папа врло вероватно именовати новог државног секретара у којег ће, како је навео, имати поверења. Досадашњи државни секретар Тарцисио Бертоне поднео је оставку 28. фебруара, на дан када је Бенедикт XVI напустио понтификат.

Нови поглавар Римокатоличке цркве, први папа језуита и први после више од 1.000 година који пореклом није из Европе, одлучио је да себи узме име Фрања по Светом Фрањи Асишком, скромном фратру који је посветио живот сиромашнима.

Бергољо (76), за кога се каже да је 2005. године био на другом месту када је изабран папа Бенедикт XVI, изабран је већ у петом гласању да замени првог понтифекса који је поднео оставку у 600 година. У последњих сто година, брже су изабрани само Бенедикт, Јован Павле 1978. и Пије XII 1939. године.

Избор Фрање одушевио је Латиноамериканце, који су, иако чине 40 одсто католика на свету, дуго били слабо заступљени у врховима цркве.

Нови папа, син италијанских имиграната, одрицао се луксуза које су уживали претходни надбискупи Буенос Ајреса. Живео је у скромном стану, често се на посао возио аутобусом, своје оброке је кувао сам и редовно је посећивао сламове главног града.

Као 226. папа, Фрања је наследио католичку цркву коју потресају скандал сексуалног злостављања, унутрашња подељеност и опадање броја верника у деловима света у којима је хришћанство вековима било чврсто утемељено.

Иако је Бенедикт XVI из својих службених папинских просторија иселио пре две седмице, агенције су јавиле да ће Фрања још неко време морати да причека на усељење, док се папински стан не преуреди по његовој жељи.

До тада ће живети у скромној соби у Кући свете Марте, у коју су смештени и остали кардинали који су учестовали у његовом избору.

Би-Би-Си је јавио да ће прво путовање новоизабраног папе бити у Бразил, јула ове године где ће учествовати на обележавању Светског дана младих.

Светски лидери честитали су синоћ папи Фрањи избор, а данас је то учинио и председник Русије Владимир Путин, као и кинески званичници.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво