Читај ми!

Хорхе Марио Бергољо нови папа

Аргентински кардинал Хорхе Марио Бергољо нови је поглавар Римокатоличке цркве, а одабрао је име Фрања. Бели дим појавио се из димњака Сикстинске капеле у 19.06, а потом су се огласила и звона базилике Светог Петра у Ватикану, оглашавајући тако да је нови папа изабран.

Француски кардинал Жан-Луj Торан званично је објавио: Habemus papam ("имамо папу"), а са балкона базилике Светог Петра вернике је поздравио нови поглавар Римокатоличке цркве – досадашњи аргентински кардинал Хорхе Марио Бергољо, од данас папа Фрања.

До избора за 266. понтифа, кардинал Бергољо био је надбискуп Буенос Ајреса. Први је папа у историји који није Европљанин и први из редова језуита, а његов избор представља велико изненађење за црквене аналитичаре.

"Кардинали су ишли да ме траже на крај света", прве су речи које је рекао нови папа Фрања машући са балкона базилике Светог Петра окупљеном народу.

У свом првом обраћању позвао је вернике да крену путем "братства и љубави" и помолио се за свог претходника Бенедикта Шеснаестог.

Он је, такође, затражио од окупљених минут ћутања да се за њега помоле и да му дају њихов благослов.

Ватикан је вечерас саопштио да је званично име новог папе Фрања, без римског нумерала. Портпарол Ватикана Федерико Ломбарди је, у настојању да разјасни забуне око имена настале после именовања новог папе, рекао да је кардинал Жан-Луј Торан објавио да је нови папа Фрања, пренела је агенција АП.

"Постаће Фрања Први, пошто будемо имали Фрању Другог", рекао је Ломбарди.

У Ватикану је саопштено и да ће новоизабрани папа Фрања бити устоличен у уторак, 19. марта, а да ће Свечана миса почети у базилици Светог Петра у 9.30, јавила је Верска информативна агенција (ВИА).

Церемонија устоличења нема црквеноправно значење, пошто сам избор и његово прихватање, представљају почетак понтификата.  Приликом устоличења, папа прима "рибаров прстен" и палијум, док је укинута некадашња пракса да му се на главу ставља круна, тиара.

Нови папа ће у недељу служити уобичајену подневну молитву за вернике "Ангелус" с прозора своје резиденције. Тог дана ће се састати и с представницима медија. Нови папа намерава да се сусретне и да својим претходником, папом Бенедиктом Шеснаестим, а термин још није утврђен.

Иначе, Бергољо је син италијанских имиграната, радника на железници. Рођен је 17. децембра 1936. године, а надбискуп Буенос Ајреса је од 1998. године. На положај кардинала уздигнут је три године касније.

Бергољо је био други на конклави 2005. када је изабран папа Бенедикт, који је прошлог месеца постао први папа за 600 година који је поднео оставку.

Хорхе Марио Бергољо важи за скромног човека који није себи дозвољавао луксузе претходних кардинала Буенос Ајреса. Често је аутобусом ишао на посао, сам себи кувао и редовно посећивао сиромашне четврти око аргентинског главног града.

Оптуживао је друге црквене челнике за хипокризију и да су заборавили да је Исус купао лепрозне и јео с проституткама. 

Он је радио на томе да поправи углед цркве која је изгубила многе следбенике зато што се није отворено сукобила с диктатуром у Аргентини 1976-83. Такође је радио на томе да поврати традиционални политички утицај цркве у друштву.

Његов пасторални рад чији је циљ да привуче што више душа и да повећа следбенике веома је важна вештина за било ког верског вођу у модерно време, рекао је његов ауторизовани биограф Серђо Рубин. 

Бергољо се клонио јавности и његов лични стил је супротан грандиозности Ватикана. Рубин је написао пре конклаве да је чудно да је Бергољо увек гледао да седне у задње клупе када су се бискупи састајали и приметио да се на то "гледа веома добро у Риму".

Бергољов утицај у Аргентини није се проширио на председницу Кристину Киршнер, која је, супротно убеђењима католичке цркве, дозволила слободну контрацепцију и легализацију геј бракова.

Црква није имала уплива када је аргентински Врховни суд дозволио абортус у случајевима силовања.

Бергољов став да дозвољавање геј паровима да усвајају децу дискриминише децу, председница Фернандез упоредила је са "средњовековним временима и инквизицијом".

Његов биограф Рубин каже да је ова врста сатанизације нефер. Он је рекао да је тачно да Бергољо није прогресиван теолог, али и истакао његове критике Међународног монетарног фонда и неолиберализма, као и да проводи пуно времена у сиромашним деловима града.

Скоро никад није давао интервјуе, само је говорио с проповедаонице и није желео да демантује оне који га критикују, чак и кад су њихове оптужбе против њега биле нетачне, рекао је Рубин.

Честитке новом папи стижу из целог света. Међу првима честитке су упутили генерални секретар УН-а Бан Кимун, председник САД Барак Обама, председници Европског савета Херман ван Ромпеј, Европске комисије Жозе Мануел Барозо и Европског парламента Мартин Шулц.

Нови папа долази на чело цркве суочене с великим тешкоћама, пољуљаном скандалима о педофилији и корупцији, лошом владавином, интригама курије и осипањем верника у традиционално католичким земљама, наводе медији.

Иначе, конклава на којој је гласало 115 кардинала новог папу изабрала је из трећег пута – синоћ и јутрос изнад Сикстинске капеле појавио се црни дим.

Бели дим из димњака Сикстинске капеле појавио се вечерас у 19.06, а потом су се огласила и звона базилике Светог Петра у Ватикану, оглашавајући тако да је изабран нови папа.

Досадашњи поглавар Римокатоличке цркве Бенедикт Шеснаести 28. фебруара својевољно је одступио са трона Светог Петра.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво