Читај ми!

Опроштај од Уга Чавеза

Непријатељи Венецуеле никада ниће победити, изјавио потпредседник државе Николас Мадуро, на крају званичног дела опраштања од дугогодишњег венецуеланског лидера Уга Чавеза. Церемонији присуствовало тридесетак светских лидера.

Потпредседник Венецуеле Николас Мадуро, на крају званичног дела опраштања од дугогодишњег лидера земље Уга Чавеза, изјавио је да непријатељи Венецуеле никада ниће победити.

"Никада нас неће победити, команданте, никада. Ти си овде, с нама, непобедиви Чавез, ти ћеш живети довека. Борба се наставља. До виђења у вечности, команданте", рекао је Мадуро са сузама у очима на државној церемонији опраштања од Чавеза, који је 5. марта преминуо у војној болници у Каракасу у 59. години, после тешке болести, пренела је агенција РИА Новости.

Мадуро се, у згради Венецуеланске војне академије, заклео да ће испуњавати Чавесове завете.

Према његовим речима, Чавезова оставштина има вредност за читав свет, а сам Чавез остаће да живи у срцима сиромашних, које је штитио цео живот.

Мадуро је рекао да током двестогодишње историје Венецуеле није било ниједног лидера који би био изложен толиким клеветничким нападима, али је он напустио овај живот непобеђен, јер је имао штит звани истина.

"Научио нас је да поново откријемо историју наше отаџбине, да волимо и праштамо. И данас праштамо онима који су клеветали Чавеза. Био је истински син Исуса Христа, имао је кристално поштену душу, био је изнад неправде и лажи, а ми ћемо сачувати верност његовим идеалима", рекао је Мадуро.

Мадуро је претходно на Чавезов ковчег положио реплику мача Симона Боливара - борца за независност из 19. века који је био Чавезова инспирација.

Поред ковчега су се смењивале почасне страже које су одавале пошту председнику. Прву су формирали латиноамерички и карипски лидери, међу којима су били председник Кубе Раул Кастро, председник Чилеа Себастијан Пињера и председник Еквадора Рафаел Кореа.

Другу су формирали Чавезови савезници изван региона, ирански председник Махмуд Ахмадаинежад и белоруски председник Александар Лукашенко. Уследиле су страже истакнутих Венецуеланаца.

Чавез је у октобру 2012. поново изабран за председника са 55 одсто освојених гласова, али је био превише болестан да би положио заклетву за свој нови шестогодишњи мандат, који је требало да почне 10. јануара.

Окупљени грађани испред војне академије, одевени у црвене мајице узвикивали су: "Чавез живи!" и "Борба се наставља!"

Више од два милиона људи прошло је поред Чавезовог ковчега, а његово тело ће бити изложено још седам дана. После тога Чавезово тело ће бити балсамовано и трајно изложено у војном музеју у Каракасу.

Потпредседник Венецуеле Николас Мадуро, после сахране, треба да положи заклетву за привременог председника. Мадуро ће заклетву положити на специјалној седници парламента, али главна опозициона коалиција најављује бојкот те церемоније уз тврдњу да то није по уставу.

Бивши судија Уставног суда Бланка Роса Мармо изјавила је да Мадуро не може да се кандидује за председника у својству потпредседника. Влада се не придржава устава, навела је она додајући да вршилац дужности председника може да буде председник парламента Кабељо, а не Мадуро.

Влада Венецуеле, у уторак, је саопштила да ће председнички избори бити одржани у року од месец дана, не прецизирајући датум. Кабељо је изјавио да ће Мадуро "расписати изборе благовремено, у наредних 30 дана, у складу са уставом".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво