Читај ми!

Подршка српском председавању ГС УН

На састанку Високог савета председника Генералне скупштине Уједињених нација у Паризу дата подршка српском председавању ГС УН и формулисани стратешки савети у вези са најважнијим глобалним темама у надлежности овог тела.

У Паризу су, на састанку Високог савета председника Генералне скупштине Уједињених нација, формулисани стратешки савети у вези са најважнијим глобалним темама у надлежности овог тела и дата је подршка српском председавању ГС УН.

Кључне теме састанка биле су глобални одговор на економску кризу и нова развојна политика за период после 2015. године, саопштено је из кабинета председника ГС УН Вука Јеремића.

Размотрена је политичка и економска ситуација у Европи, као и најновији развој догађаја у источној Азији и Африци, а разговарало се и о унапређењу привредних веза са Латинском Америком.

Посебан акценат стављен је на грађење широког консензуса за интервенцију УН у Малију, која за циљ има искорењивање радикалног исламског тероризма и очување територијалног интегритета ове државе чланице УН.

Јеремић је Танјугу рекао да српско председавање очекују велики изазови у наредних шест месеци, од организовања бројних тематских дебата, од којих је прва 10. априла о међународним кривичним ad hoc трибуналима, до одржавања неколико међународних конференција у Њујорку.

Јеремић је истакао да састанци Високог савета дају додатни кредибилитет и ауторитет српском председавању ГС УН и Србији на интернационалној позорници, нагласивши да само кроз грађење доброг радног односа са кључним међународним актерима, Србија може да ојача своју позицију и тежину у међународној заједници.

Један од закључака састанка Високог савета је да се приступи изради стратешког документа "Изазови за УН у 21. веку", који ће бити један од кључних писаних трагова и легата српског председавања Генералном скупштином.

У Високом савету председника ГС УН налазе се између осталог економиста Џефри Сакс, бивши руски премијер Јевгениј Примаков, некадашњи шпански шеф дипломатије Мигел Анхел Моратинос, Тидиане Гадио, бивши дугогодишњи министар спољних послова Сенегала, Хасан Вирајуда бивши шеф дипломатије Индонезије, Мишелин Калми Реј бивша председница Швајцарске, Хосе Мигел Инсулса, генерални секретар Организације америчких држава.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво