Читај ми!

Пјонгјанг, бедно уништење непријатеља

Војска Северне Кореје упозорила команданта америчких снага у Јужној Кореји да ће његове снаге бити "суочене с бедним уништењем" уколико буду извеле предвиђене војне вежбе са јужнокорејском војском.

Северна Кореја је упозорила команданта америчких снага у Јужној Кореји да ће његове снаге бити "суочене с бедним уништењем" уколико буду извеле предвиђене војне вежбе са јужнокорејском војском, јавили су државни медији на Северу.

Истовремено севернокорејска агенција КЦНА је пренела да је вођа Ким Џонг Ун надгледао војне веже, што је била његова трећа инспекција јединица током последњих недеља напетости међу суседима, након што је Пјонгјанг извршио пробу нуклеарне бомбе.

Упозорење америчким снагама пренео је у пограничном месту Панмунџом шеф делегације северокорејске војне мисије Пак Рим Су телефоном команданту америчких снага генералу Џејмсу Турману, пренела је КЦНА.

Директне поруке северокорејске мисије америчком команданту су веома ретке у пограничном месту Панмунџон, где се иначе одржавају повремени састанци представника две Кореје.

Северна и Јужна Кореја су практично још у рату пошто је сукоб 1950-1953. завршен прекидом ватре али не и потписивањем уговора о миру.

Команде америчких и јужнокорејских снага планирају одржавање годишњих вежби са компјутерсом симулацијом, названим "Кључно решење", од 11. до 25. марта у којима ће усчествовати 10.000 јужнокорејских и 3.500 америчких војника.

Команде такође планирају да одрже заједничке вежбе "Млади орао" са маневрима на земљи, води и ваздуху. Око 200.000 јужнокорејских трупа и 10.000 америчких војника ће учствовати у двомесечним вежбама које почињу 1. марта.

"Уколико ваша страна изазове агресивни рат одржавањем неозбиљних војних вежби...у ово опасно време, од тог момента ваша судбина ће висити о концу", рекао је Пак.

"Боље би вам било да имате на уму да је то потпаљивање рата осуђено на суочавање са бедним поразом", пренеле су агенције упозорење Пјонгјанга.

Вашингтон и Сеул редовно одржавају војне вежбе за које тврде да су искључиво одбрамбене природе. Северна Кореја је појачала ратоборну реторику последњих месеци према САД и Јужној Кореји и тврди да њихове вежбе представљају припрему за инвазију на Север.

Истовремено је и Пјонгјанг појачао војне активности последњих месеци, посебно од децембра када је извео лансирање ракете дугог домета, које је Савет безбедности казнио проширењем санкција. Од тада Пјонгјанг одржава висок степен узбуне и сталне војне вежбе дуж границе с Југом.

КЦНА је јавила да је њег вођа Ким Џонг Ун са највишим војним командантима посматрао маневре борбених авиона и вежбе падобранаца. Агенција наводи да је он позвао особље Народне армије Кореје да убрзају припреме за полазак у акцију и да све време буду максимално у стању приправности.

"Када једном непријатељ учини провокацију ви требате да дејствујете пуном борбеном снагом и да им задате смртоносне ударце... и растурите њихове упоришта агресије", пренела је Кимове речи КЦНА.

Агенција није навела када је одржава та вежба али се верује да је то било јуче.

КЦНА је пренела да је Ким такође надгледао вежбу тактичког напада комбинованог са гранатирањем бојевом муницијом.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво