Читај ми!

Пјонгјанг појачао одбрану од САД

Северна Кореја извођењем нуклеарне пробе појачала своју одбрану од "непријатељских" САД, саопштено из Пјонгјанга. Земље које су поклекле под америчким притиском и одустале од нуклеарних планова доживеле су "трагичне последице", поручују власти Северне Кореје.

Извођењем треће нуклеарне пробе Северна Кореја је појачала своју одбрану од "непријатељских" Сједињених Држава, поручио је Пјонгјанг данас истичући да су земље које су поклекле под америчким притиском и одустале од нуклеарних планова доживеле "трагичне последице".

Северна Кореја је извела своју најобимнију нуклеарну пробу прошле недеље пркосећи резолуцијама Уједињених нација, чиме је изазвала претње да ће јој бити уведене још теже санкције.

Либија је напустила свој нуклеарни програм 2003. године у настојању да поправи односе са САД и касније је видела свог вођу Моамера Гадафија збаченог побуном коју је војно подржавао Вашингтон, саопштено је из Пјонгјанга.

У очигледном упућивању на случај Либије, Северна Кореја је поручила да се никада неће повући пред претњама Вашингтона.

"Трагичне последице земаља које су напустиле на пола пута свој нуклеарни програм...јасно доказују да је НДР Кореја била веома далековида и у праву када се определила за нуклеарну опцију", објавила је северокорејска агенција КЦНА.

Северна Кореја је рекла Кини, свом главном савезнику, да планира извођење још неколико нуклеарних проба, пренео је Ројтерс према извору са везама међу кинеским лидерима, што је званични Пекинг негирао.

Пјонгјанг је извео најновију нуклеарну пробу као одговор на санкције уведене у јануару због лансирања ракете са сателитом прослог децембра, што је Савет безбедности оценио као кршење резолуција УН.

Север је већ под строгим санкцијама због извођења предходне две нуклеарне пробе 2006. и 2009. које су такође изведене после предходног лансирања балистичких ракета.

Северна Кореја је избијањем кризе појачала реторику против Јужне Кореје, претећи да ће против ње предузети одлучне кораке уколико буде подржала санкције.

Већина западних војних стручњака сматрају да би Северна Кореја изгубила рат против јужног суседа кога подржавају САД и да њени лидери не би ризиковали већи конфликт.

Иако се званични Пекинг уздржава од давања оцена, медији у Кини истичу да је Вашингтон главни кривац због нуклеарне кризе око Северне Кореје јер избегава да пружи гаранције Пјонгјангу да неће радити против режима и безбедности земље. Пјонгјан због тога сматра да му је нуклеарна бомба главни адтут у преговорима с САД и Јужном Корејом о постизању уговора о миру и признању НДР Кореје.

Кинески лист Чајна Дејли је ове недеље истакао да САД морају да делују да би ублажиле напетост на полуострву и оптужио Вашингтон да користи северокорејско нуклеарно питање као изговор за повећање војног присуства у региону.

"Вашингтон можда не би желео да се нуклеарно питање Пјонгјанга реши, јер то пружа изговор Сједињеним Државама да ту распоређују антиракетне система и одржавају војне вежбе у региону, које су у складу са његовим војним прерасоређивањем снага у источној Азији", наводи кинески лист.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара