Читај ми!

Битка за Мали

Француске моторизоване снаге и исламисти почели борбе на северу Малија. На бојном пољу око 2.500 француских војника и најмање 1.000 исламиста.

19.40 - Исламисти, који су на југу Алжира отели 41-ог странца, захтевају прекид француске војне операције против исламиста на северу Малија у замену за безбедност талаца, јавља мауританска агенција АНИ.

18.45 - Главна тужитељка Међународног кривичног суда у Хагу Фатоу Бенсоуда формално отворила истрагу о злочинима на подручју Малија од почетка сукоба у јануару прошле године.

15.25 - Француски специјалци напали исламисте у граду Дијабала, на северу Малија, чиме је означен почетак офанзиве против око 1.000 исламиста који се налазе у том делу државе.

Француске копнене трупе распоређене у Малију напредују ка северним територијама које су под контролом исламиста. Почео сукоб са исламистичким милитантним активистима, саопштили су француски војни званичници.

"Француске копнене трупе напредују ка северу", рекао је француски министар одбране Жан Ив ле Дријан Радију РТЛ, дан пошто је Француска отпочела копнену офанзиву у својој бившој колонији, која означава другу фазу интервенције започете у петак ваздушном кампањом.

Ле Дријан је саопштио и да француска интервенција тече по плану, али да ће борба бити "дуга и тешка", пренео је АФП.

"Мало је теже на западу где се суочавамо са најтврдокорнијим, најфанатичнијим и најорганизованијим групама", рекао је Ле Дријан, напоменувши да се у западној зони налази више од 1.000 исламистичких побуњеника који би могли да добију и појачање.

Француска је од почетка свесна да ће то бити веома тешка операција, рекао је министар одбране.

Француска је почела војну интервенцију у Малију пошто су исламистички побуњеници повезани са Ал Каидом, који од марта контролишу северни део бивше француске колоније, почели да напредују ка престоници, од које су сада удаљени око 400 километара.

Неки страхују да би успостављање исламистичке контроле над већом територијом Малија могло да претвори тај регион у зону из које би били извођени терористички напади на Запад.

Председник Француске Франсоа Оланд је на конференцији у Дубаију саопштио три циља која Париз жели да оствари у тој афричкој држави.

"Под један, желимо да зауставимо терористе који желе да контролишу државу и престоницу Бамако. Под два, желимо да будемо сигурни да је Бамако безбедан, будући да и неколико хиљада грађана француске националности тамо живи. Под три, желимо да помогнемо Малију да поново преузме контролу над својом територијом, што је и мисија афричких трупа коју је Француска подржала", рекао је Оланд.

Војна мисија ЕУ у Малију?

Шефови дипломатија земаља чланица ЕУ окупиће се сутра на ванредној седници посвећеној ситуацији у Малију, саопштено је из Европског савета.

Очекује се да министри сутра пруже снажну политичку подршку Француској, док војна и логистичка помоћ стиже од чланица НАТО.

Они ће, по хитном поступку, наложити формирање војне мисије ЕУ са циљем да оспособе владине оружане снаге да се одупру исламистима, каже се у саопштењу Савета.

У ЕУ и САД преовлађује мишљење да би успостављање исламистичке власти у Малију представљало озбиљну претњу светском миру због повезаности побуњеника са терористима и нарко картелима.

Немачка се шаље у Мали два транспортна авиона Бундесвера, јавили су немачки медији. Оба авиона типа "Трансал" треба да пребаце трупе западноафричке привредне уније "Ековас" у Бамако, главни град Малија.

Влада у Берлину је расправљала о могућности слања пет авиона и стриктно искључила могућност слања немачких војника у ту западноафричку земљу.

Чланице западноафричке привредне уније "Ековас" планирају да око 3.300 војника пошаљу у Мали, преносе немачки медији.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво