Војска заузела цементаре

После неуспелих преговора, власти Венецуеле, уз подршку Националне гарде, преузеле су контролу над фабрикама цемента у власништву мексичке корпорације Цемекс. Реч је о најновијем потезу Уга Чавеса да национализује компаније у свим важнијим привредним гранама у земљи.

Друге две компаније, француски Лафарж и швајцарски Холцим, пристале су на услове Владе и сложиле се да, као мањински партнери, остану у Венецуели.

У понедељак, трупе су заузеле "Цемексов" прогон у месту Маракаибо, у западној држави Зулиа, а у уторак још три цементаре.

Локални медији јавили су да су се војсци придружили раздрагани радници и политичари.

Венецуелански председник Уго Чавес је у априлу најавио да ће национализовати цементаре, пошто је исто већ учинио са енергетским, телекомуникационим, нафтним компанијама и челичанама током прошле и ове године.

У јуну је издао декрет којим је трима највећим цементним компанијама у страном власништву - мексичком, француском и швајцарском - дао рок од 60 дана да договоре предају бар 60 одсто акција венецуеланској влади.

У међувремену, влада је добила 85 одсто удела у цементарама швајцарске компаније "Холцим" за 552 милиона долара и 89 одсто у погонима француског "Лафаржа" за 267 милиона.

"Цемекс", који производи више од половине укупне производње цемента у Венецуели, тражио је сувише а добиће далеко мање од 1,3 милијарде долара, колико је очекивао.

Чавес је покушао да оправда национализацију речима да су Венецуели потребне велике државне цементаре да би градила куће за сиромашне.

У складу са својом социјалистичком политиком, Чавес је у понедељак најавио да ће ускоро, "на добробит народа", преузети и Банку Венецуеле од шпанских власника, Групе Сантандер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи