Демографска експлозија сиромашног света

До 2025. године на планети ће бити више од 8 милијарди становника. Осамдесет шест одсто ће живети у сиромашним земљама.

Јаз у прирасту становништва између богатих и сиромашних земаља се повећава, јер породице у неразвијеним земљама имају више деце, док стопа рађања у многим развијеним земљама стално опада, упозоравају демографски стручњаци из вашингтонског Референтног бироа за становништво.

До 2050. године у мање развијеним земљама живеће 86 одсто светске популације. Данас живи 82 одсто. Од садашњих 6,7 милијарди становника земље, 5,5 милијарди живи у мање развијеним, а 1,2 милијарде у развијенијим регионима,преноси ДПА.

Међу земљама чије ће се становништво смањити до 2050. су Јапан, Русија, Немачка, Португалија и Шпанија, а највећи проценат раста становништва бележиће афричке земље - Уганда (263 одсто), Нигер (261 одсто) и Бурунди (220 процената).

Највеће процентуално смањење становништва предвиђа се за Бугарску (- 35 одсто), Свазиленд (- 33 одсто) и Грузију (- 28 одсто).

Биро предвиђа да ће до 2050. Индија са 1,8 милијарди становника претећи Кину на месту најмногољудније земље света, будући да ће средином века Кина имати 1,4 милијарде становника.

За разлику од већине других развијених земаља, САД ће бележити континуирани раст становништва. До 2050. године требало би да буде 44 одсто више Американаца него данас. Та земља ће тада, са популацијом прогнозираном на 438 милиона људи, бити трећа најмногољуднија земља света.

"Атлантика", Фондација за становништво света, чије је седиште у Хановеру, упозорава да број становника Земље расте муњевитом брзином и да би већ 2025. могао да се повећа са садашњих 6,7 на преко осам милијарди.

Број становника планете се сваке године повећава за 80 милиона и то готово искључиво у земљама у развоју. Становништво Африке до средине овог века да се повећа са садашње једне, на две милијарде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво