Споразум о антиракетном штиту

Шеф америчке дипломатије Кондолиза Рајс и њен пољски колега Радослав Шикорски потписали су у Варшави споразум о изградњи ракетне базе америчког антиракетног штита у Пољској.

Према том споразуму, САД ће у војној бази Редзиково на северу земље инсталирати до 2012. године 10 ракета пресретача балистичких пројектила.

У бази ће поред америчких бити и пољски војници, она неће имати екстериторијални статус и у њој ће важити пољски закони.

САД су се обавезале да ће у Пољској разместити за стално до 2012. године и једну батерију модерног противракетног система патриот која би штитила Варшаву од напада ракета средњег и кратког домета.

Русија је, када је прошле недеље парафиран америчко-пољски споразум, запретила да Пољска, када пристаје на америчку војну базу, мора да рачуна са тим да ће бити прва на удару у случају евентуалног сукоба.

Вашингтон и Варшава договорили су се такође да Пољска до 2018. године добије могућност да по повољним условима купи од САД толико батерија патриота колико ће јој бити довољно да покрије противракетну одбрану целе земље.

Као и САД које прво нису желеле да дају Пољацима систем патриот, како не би иритирали Русију, Пољска је такође у својим захтевима попустила и задовољила се будућом војном помоћи од око 40 милиона долара годишње, уместо стотина милиона које је тражила и помоћи какву добијају од Вашингтона на пример Турска или Пакистан.

Кондолиза Рајс је потписала и независну политичку декларацију у којој се САД обавезују да ће притећи војно у помоћ Пољској на сваку претњу од стране неке треће земље.

Рајсова је, по доласку у Варшаву, оценила да споразум о антиракетном штиту значи да је Пољска постала за САД савезник највишег реда, а свечаном потписивању присуствовали су и пољски председник Лех Качињски и премијер Доналд Туск.

Варшава је спремна да разбије бојазни Русије да је штит уперен против ње, а не као одбрана од балистичких ракета из потенцијалних "бандитских земаља" Азије и омогућиће руским војним инспекторима контроле базе штита.

За узврат, међутим, Влада Доналда Туска, тражи реципрочне контроле руских база у Калињинградској области.

"Инспекције би требало да буду реципрочне. Са том иницијативом долази Варшава, али о њој ће се водити разговори у троуглу Пољска, САД, Русија", казао је портпарол пољског Министарства спољних послова Пјотр Пашковски.

Иако је током годину и по дана преговора већина Пољака одбијала амерички штит, сукоб у Грузији и страх од моћног суседа, као и то што је Влада успела да у замену за пристанак на базу добије од САД веће гаранције за безбедност Пољске натерало их је да промене мишљење.

Према најновијој анкети за данашњу "Газету виборчу" чак 63 одсто Пољака одобрава одлуку своје Владе да на штит пристане, иако истовремено 60 одсто признаје да ће размештање 10 америчких ракета пресретача свакако повећати ризик Пољске да је нападне Русија.

Чак 87 одсто Пољака нада се да ће прихватање америчке базе ојачати савезништво Варшаве са Вашингтоном и онако како је то формулисала Кондолиза Рајс претворити га у савезништво највишег реда.

Дефинитивни пристанак на штит, као и у Чешкој, даће тек ратификацијом парламент.

За разлику од чешког премијера Мирека Тополанека који ће имати муке да прикупи довољно посланичких гласова за амерички радар у полигону Брди јужно од Прага, Туск може да рачуна да ће ракете штита проћи у парламенту глатко, јер је за америчку ракетну базу и већина опозиције.

Заједно са радаром у Чешкој ракетна база у Пољској комплетираће европску компоненту америчког штита против ракета из потенцијалне опасности из Азије.

И Чеси и Пољаци надају се да ће амерички штит временом постати интегрални део заједничке противракетне одбране НАТО.

Качињски: Потписивање споразума важан дан за Пољску

Потписивање споразума о ракетном штиту значајан је дан у историји Пољске, изјавио је у обраћању нацији председник те земље Лех Качињски, додавши да "штит није уперен ни против кога" и да они који имају добре намере не треба да га се плаше.

"Штит као чисто одбрамбена инсталација није уперен ни против кога. Стога они који имају добре намере према нама и западном свету не треба да га се плаше", рекао је Качињски и нагласио да "нико не може да диктира Пољској шта треба да ради".

"Та времена су прошла и сви наши суседи морају живети са сазнањем да наш народ неће себи дозволити да буде подређен нити застрашен", додао је Качињски и захвалио се садашњој и претходној администрацији на "добром раду" у преговорима са САД о контроверзном плану, који је изазвао љутњу Москве.

САД тврде да је овај систем уперен против растуће претње од балистичких ракета из земаља као што је Иран, док Москва тврди да је он уперен против руског арсенала нуклеарних ракета.

Качињски је рекао да Пољска овим споразумом предузима корак "ка јачању своје позиције у свету".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво