Саркози у Авганистану

Француски председник Никола Саркози поручио је у Кабулу да Француска наставља свој војни ангажман у Авганистану "у име борбе против тероризма" и за "слободу у свету", након погибије десет француских војника.

Саркози је допутовао у Авганистан, два дана пошто је 10 француских војника погинуло, а 21 рањен у нападу талибанских снага источно од Кабула.

Француски председник, који је рано јутрос стигао у главни град Авганистана, заједно са министром спољних послова Бернаром Кушнером и министром одбране Ерве Мореном, обратио се француским војницима који се у оквиру снага НАТО-а боре у тој земљи.

"Зашто смо овде ? Зато што се овде одиграва једна партија за слободу света, овде се води борба против тероризма", рекао је Саркози одајући почаст војницима који су у понедељак погинули након што су упали у заседу талибана.

Саркози је поручио француским војницима да наставе да раде и подигну главе у име борбе против тероризма и за слободу у свету.

Председник Француске је у априлу одлучио да појача војно присуство Француске у Авганистану, упркос снажном противљењу опозиције која је у тој одлуци видела уступак САД.

Саркози, који у Авганистану треба да проведе неколико сати, разговараће са авганистанским председником Хамидом Карзаијем, саопштили су француски званичници.

Пред полазак из Париза, француски председник рекао је да његова земља остаје посвећена мисији у Авганистану.

"Моја одлучност се није променила. Француска је одлучна у намери да настави борбу против тероризма, борбу за демократију и слободу. То је праведна ствар и за Француску и њену војску је част да је бране", рекао је Саркози.

Француски војници, припадници Међународних снага за подршку у Авганистану, погинули су у борбама са побуњеницима које су се водиле око 50 километара источно од Кабула.

То су највећи губици за француске снаге у Авганистану од свргавања талибанских власти у тој земљи 2001. године у међународној операцији предвођеној САД. Број Француза убијених у Авганистану од 2002. године достигао је 24.

Француска сада има 1.670 војника у Авганистану, пошто је ове године упутила још 700 војника, одазвавши се позиву САД чланицама НАТО да пошаљу додатне снаге у ту земљу како би се сузбило све веће насиље.

Повезане вести:

Саркози путује у Авганистан после погибије војника

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво