Читај ми!

Хамас на удару, страдају цивили

Експлозије потресају Газу. Египат не одустаје од преговора о прекиду ватре. Турска оштро критикује Израел. Тенкови на граници Појаса Газе.

22.25 - Руско министрство спољних послова позвало Хамас да престане да гађа ракетама Израел, а Израел да прекине несразмерно бомбардовање појаса Газе.

21.45 - Више од 100 људи погинуло у појасу Газе за шест дана насиља, саопштили званичници Хамаса.

20.25 - Двоје Палестинаца убијено у ваздушном нападу израелске војске. Египатски званичници рекли да је споразум о прекиду ватре "веома близу".

18.30 - Шефови дипломатија чланица ЕУ затражили хитну обуставу ратних дејстава у Гази и преговоре. Министри осудили ракетне нападе Хамаса и позвали Израел да своје право да се брани користи пропорционално.

16.36 - Израелске оружане снаге саопштиле да је убијен локални командант Исламског џихада Баху Абу ал Ата. Исламски џихад тврди да је убијен Рамез Харб. Број жртава прешао 90. 

15.59 - У ракетном нападу на зграду телевизије Ал Акса убијен један од лидера Исламског џихада, саопштио тај покрет. 

15.35 - Најмање једна особа погинула у израелском нападу на зграду у којој се налази Хамасова телевизијска станица Ал Акса. У тој згради ради још сијасет других медијских кућа, укључујући "Скајњуз" и остале.

Израелски тенкови спремни су за копнену офанзиву, али ће власти у Тел Авиву наредбу за покрет издати за 36 сати, уколико, у међувремену, Хамас не престане ракетне нападе на територију Израела.

"Израел мора да иницира примирје, јер је израелска војска започела рат", рекао је вођа Хамаса Калед Мешал, додајући да та организација не жели ескалацију сукоба нити израелску копнену инвазију.

Мешалова изјава уследила је после најава из Каира да би мировни процес, који је далеко од очију јавности, покренула египатска влада, могао дати резултате, упркос драматичним разликама зараћених страна.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган назвао је Израел "терористичком државом". "Они који ислам повезују са тероризмом затварају очи пред масовним убиствима муслимана и окрећу главу од масакра деце у Гази. Због тога кажем да је Израел терористичка држава", рекао је Ердоган.

Уколико не буду прекинути ракетни напади у року од 36 сати, почеће копнена офанзива израелске војске, преносе медији у тој земљи.

Најмање 10 особа је погинуло шестог дана израелске офанзиве у Појасу Газе, саопштено је из палестинских болничких извора.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво