Читај ми!

"Сенди" јачи од Савета безбедности

Најмање 55 особа страдало у налету урагана "Сенди" у Америци. Штета се процењује на више од 50 милијарди долара. Барак Обама стигао у Њу Џерзи, који је и најгоре страдао у олуји.

01.11 - Савет безбедности се преселио због штете коју је вода нанела згради на Ист Риверу. Вода је продрла у подруме седишта УН, па је уништен део компјутерске опреме и, вероватно, неки документи, рекли су за интернет портал РТС-а званичници светске организације. 

00.52 - Око 200 милиона долара износи економска штета коју Њујорк трпи дневно због последица удара урагана Сенди.

22.16 - У овом тренутку приоритет је да се успостави снабдевање струјом, рекао Барак Обама у Њу Џерзију. 

20.12 - Евакуација болнице "Белвју" у току. Измешта се око 500 пацијената.

16.03 - Најмање 13 особа ухапшено због крађа непосредно после удара олује Сенди. На удару продавнице техничке робе, одеће... У неколико случајева, пљачкаши су били одевени у радна одела градских служби. Адресе напуштених радњи могу се наћи на социјалним мрежама. 

14.57 - Нови пожари у Њу Џерзију. Изгорело 14 кућа у месту Мантолокинг. Узрок пожара је цурење гаса, а ватрогасци покушавају да зауздају ватру. 

14.33 - Њујоршки маратон и велики градски дерби између Њујорк Никса и Бруклин Нетса неће бити одлагани. "Маратон је симбол виталности и издржљивости града", саопштили организатори. Питање је, међутим, како ће такмичари, њих око 50.000, до недеље стићи до града. 

14.16 - Пљачке и насиље у Бруклину после удара "Сенди". Опљачкане продавнице и апотеке, Бруклин већ у сумрак постаје опасно место за живот. Полиција се раније евакуисала из тог дела града, па су делови Бруклина постали поприште озбиљних туча, пише Хафингтон пост

14.01 - Начин на који је руководио државом током кризе могао би донети Бараку Обами још један мандат у Белој кући. Обама сада, према свим анкетама, има предност у односу на Мита Ромнија и у Охају, држави која би могла одлучити исход председничких избора. 

Број жртава суперолује "Сенди" порастао на 55. Штета се процењује на чак 50 милијарди долара. Њу Џерзи најгоре страдао. До председничких избора свега шест дана. Барак Обама долази у Џерзи. Сенди још траје, на удару Питсбург.

Суперолуја "Сенди" прохујала је Источном обалом Америке, оставивши за собом најмање 55 жртава и милијарде долара штете, а више од шест милиона људи је и даље без струје. Најгоре је прошао Њу Џерзи, где се штета још увек процењује, али је и на први поглед јасно да су велики делови те државе, практично, уништени.

У Њу Џерзи је стигао и Барак Обама, који је је добио силне поене због начина на који је реаговао на ову кризу, па је и гувернер те државе Крис Кристи, републиканац, рекао да "председник заслужује све похвале због начина на који је водио земљу".

Невреме се стишава, али становништво је и даље угрожено. Око милион Американаца је евакуисано, више од осам милиона је без струје. Материјална штета коју је изазвао ураган је огромна – процењује се на више од 20 милијарди долара.

Стручњаци наводе и да ће на санацију свега што је ураган уништио бити потрошено додатних 30 до 40 милијарди.

Због "Сенди" су угашена у три нуклеарна реактора, а експерти процењују да опасности по становништво нема и да то неће донети веће проблеме нуклеарној индустрији.

Нуклеарне електране дизајниране су да издрже ударе урагана, торнада, земљотреса, па и директан судар са отетим путничким авионом. Ипак, земљотрес и цунами који су прошле године изазвали квар у нуклеарној централи у Јапану скренули су пажњу на последице природних катастрофа на ту област.

Једна од држава највише погођених ураганом јесте Њу Џерзи. Многи градови су поплављени, а два и по милиона људи и даље нема струју. Олуја је за собом оставила гомиле рушевина високе на појединим местима високе и до два метра.

"Отворила сам врата од куће и видела како мој кауч и фрижидер плутају у поплављеној дневној соби", прича једна жена која је успела да се спасе.

Ураган је навео двојицу председничких кандидата да се примире када је реч о кампањаи, а Мит Ромни је у Охају одржао скуп посвећен последицама олује.

Барак Обама обуставио је кампању и трећи дан заредом, како би могао, као председник, да надзире опоравак после урагана.

"Када се несрећа догоди, хиљаде људи могу да остану без крова над главом. Међутим, та несрећа може да извуче оно најбоље из нас – да помогнемо и бринемо једни о другима", рекао је председник Обама.

Њујоршка берза на Волстриту најавила је да ће данас поново почети да ради, баш као и оба међународна аеродрома у Њујорку – "Џон Кенеди" и "Њуарк", иако смањеним капацитетом.

Метро, међутим, није успео тако брзо да се опорави од своје највеће катастрофе откад постоји. Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг рекао је да се не зна када ће прорадити.

Иако је "Сенди" у уторак увече изгубила на снази, удружила се са другом, ветровитијом олујом, због чега је многи називају суперолујом, или "Франкенштајн олујом", што је назив посебно погодан у дану уочи Ноћи вештица.

Метеоролози упозоравају да ће, иако слабе, удружене олује и данас донети обилну кишу и поплаве.

 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво