“Сенди“ појео Велику jабуку

Ураган "Сенди" опустошио источну обалу САД и однео најмање 48 живота. Невреме се стишава, али становништво је и даље угрожено. Милиони људи су без струје.

00.57 - Број жртава Сенди и даље расте. Најмање 48 мртвих. Око 8,2 милиона људи без струје. Сенди успела оно што није пошло за руком Осами бин Ладену - потпуно је зауставила Њујорк.

19.45 - До сада идентификовано 39 жртава невремена у САД. Мостови преко Ист Ривера у Њујорку отворени за саобраћај, метро ће прорадити тек за неколико дана.

 17.06 - Број жртава невремена у САД и Канади порастао на 33.  

16.38 - Укупно 18 мртвих у налету Сенди. Очекује се да коначни биланс буде још гори. У Њујорку 23 велика пожара. Само у Квинсу уништено 80 кућа. Спасилачке екипе евакуисале 215 најугроженијих у Њу Џерсију. Истовремено, Хаитију прети глад због несташице хране после удара урагана Сенди. 

15.15 - Око 7,3 милиона Американаца без струје. ФЕМА процењује штету на више од 20 милијарди долара. До сада 16 мртвих.  

15.03 - Градоначелник Атлантик Ситија Лоренцо Ленгфорд и гувернер Њу Џерсија Крис Кристи настављају рат речима. "Гувернер је или лоше информисан или има лоше саветнике", рекао је Ленгфорд. "Изиграва политичара у зао час... Највише би желео да се сретнемо лицем у лице и решимо ту ствар", рекао је Ленгфорд, кога је гувернер оптужио да се "отео" контроли.

14.05 - Поплављено седам тунела њујоршког метроа који пролазе испод Ист Ривера. Најгоре поплаве у последњих 108 година, кажу званичници Њујорка.

13.23 - Ураган "Сенди" је ослабио, али се и даље креће брзином од 100 километара на сат. Очекује се да ће до Канаде стићи вечерас.

Најмање 16 особа је погинуло у Америци и Канади у удару урагана "Сенди", а седам милиона људи је остало без струје. Амерички медији наводе да се невреме стишава, али да још увек наноси велику материјалну штету и угрожава становништво.

Градски саобраћај у Њујорку, Филаделфији, Балтимору и Бостону, укључујући подземну железницу, аутобусе и локалне возове не ради.

Већи део Њујорка је поплављен, а због експлозије трасформатора доњи Менхетн је без струје.

У великом пожару у њујоршком кварту Квинс до темеља је изгорело 50 домова.

У болници њујоршког универзитета после нестанка струје престали су да раде и помоћни системи, па су пацијенти евакуисани и смештени у друге центре за лечење.

Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг истакао је да заглављени аутомобили на улицима спречавају возила хитне помоћи да дођу до оних којима је помоћ потребна.

"Немојте да возите. Понављам, немојте да возите! Не излазите напоље, још је веома опасно", упозорава градоначелник Блумберг.

Стручњаци процењују да ће материјална штета од урагана бити огромна - између 10 и 20 милијарди долара.

Америчке берзе које су јуче први пут затворене од напада на Куле близнакиње пре 11 година, највероватније неће радити ни данас.

"Сенди" по снази није близу урагана "Катрина" који је 2005. године опустошио Њу Орлеанс, али захвата много већу територију.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво