"Сенди" пустоши Америку

Најмање 16 жртава урагана "Сенди" који је протутњао источном обалом САД. Више од шест и по милиона људи без струје, велики градови под водом. Поплаве, вејавица, пожари. Њујорк и Вашингтон у мраку.

11.07 - "Сенди" однео најмање 16 живота. Иако је ураган ослабио када је ушао дубље у континет, може да изазове јаке ветрове и поплаве, упозоравају из америчког Националног центра за урагане.

10.33 - У пожару у њујоршком кварту Квинс изгорело најмање 50 кућа, углавном евакуисаних.

7.55 - Најмање 14 особа погинуло, највише у Њујорку. Једна особа страдала у Торонту, у Канади. Без струје 6,5 милиона становника.

6.40 - Више од пет и по милиона људи у 13 држава остало без струје. Суперолуја Западној Вирџинији, осим поплава, донела и вејавицу и више од 30 центиметара снега.

04.23 - Агенција Ројтерс јавља да је 19 радника "заробљено" у трафо-станици која је експлодирала на Менхетну. Истовремено, подигнуте мере опреза у нуклеарној електрани "Ојстер Крик".

03.02 - Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг рекао да је најгори удар на тај град прошао и да се олуја померила на запад. Очекује се још кише. До сада десет жртава у САД, од чега пет у Њујорку.

02.39 - Укупно пет мртвих у Њујорку од последица удара урагана Сенди, саопштиле локалне власти. 

02.28 - Вода продире у њујоршки метро и тунеле који Менхетн повезују са Квинсом и Џерсијем. Све мање делова града има струју. Локалне власти моле грађане да остану у кућама. 

02.06 - Нижи делови Менхетна под водом. После експлозије у Ист Вилиџу и тај део града остао без струје.  

01.35 - Атлантик Сити, место где је ураган "Сенди" ударио у копно, сада је већ сасвим под водом. Локалне власти покушавају да евакуишу људе који су на своју руку остали у граду. Неколико позива за помоћ и у Њујорку. Без струје безмало три милиона Американаца.

01.11 - Прва жртва у Њујорку. У Флашингу на једног човека пало дрво. 

01.01 - Ураган "Сенди" до сада однео 70 живота. Једна особа погинула после пада дрвета у Конектикату. Морнар са Баунтија се још не води као мртав. Раније, 52 особе погинуле на Хаитију, 11 на Куби, и укупно четири у осталим карипским државама.

00.51 - Један за другим, делови Њујорка остају без струје. Аутомобили "плове" Волстритом... 

00.35 - "Сенди" више није ураган већ посттропска олуја. Већ око 2,2 милиона Американаца без струје. Уједињене нације, коначно, донеле одлуку да затворе зграду на Ист Риверу. Криза у Сирији мораће да сачека да прође "Сенди".

00.16 - Ураган "Сенди" ударио је у Источну обалу САД код Алантик Ситија у држави Њу Џерзи, саопштио национални метеоролошки сервис САД.

00.06 - Четвороспратница се урушила у Њујорку. Нема повређених. Очекује се да ураган "Сенди" удари у Источну обаалу САД. Око 1,5 милиона људи без струје. За сада једна жртва. 

Разорни ураган "Сенди", који се приближиo источној обали Сједињених Америчких Држава, почео је да се претвара у хибридну олују, што указује да ће направити штету на много ширем подручју, али ће интензитет олује бити слабији, јавила је агенција Асошиејтед прес.

Ванредно стање проглашено је у осам савезних држава. На удару су обала Њу Џерзија и велики градови Њујорк, Вашингтон и Бостон.

У Њујорку су се излиле обе реке на којима град лежи, поплављен је највећи део Атлантик Ситија, острво Чинкотег крај обала Вирџиније је потпуно нестало у таласима. Масовне евакуације се спроводе у Мериленду и деловима Контектиката. Без струје је остало око 1,5 милиона Американаца.

"Сенди" је један од највећих урагана у историји, а процењује се да ће главнина штете настати од поплава а не од ветрова.

Директор Националног центра за урагане Рик Наб изјавио је да је ураган "Сенди" почео да губи одлике тропске олује јер је кренуло његово спајање са хладним таласом са запада САД, услед којег над Западном Вирџинијом већ пада снег.

Метеоролог Џеф Мастерс оценио је да ће "Сенди", као хибридна олуја направити штету на много ширем подручју, али да ће интензитет непогоде бити слабији. Снага урагана ће се осетити чак до Чикага, где је Национални метеоролошки центар већ упозорио становништво на јаке ветрове и могућност изливања језера Мичиген на којем тај град лежи.

Становништво Канаде је, такође, упозорено на долазак урагана, уз процену да ће таласи на Великим језерима можда достићи висину од седам метара.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи