Читај ми!

Њујорк, дан пре

Полупразнe полице у продавницама, џакови са песком и пешчани насипи, евакуација људи из приобалних делова - слика је Њујорка, док се спрема за суперолују. Предвиђа се да ће "Сенди" вечерас стићи до највећег америчког града.

23.29 - Један од морнара са чувеног брода Баунти прва жртва урагана Сенди. Око 1,5 милиона Американаца без струје.

22.27 - У Њујорку се излиле обе реке, поплављен је највећи део Атлантик Ситија, а око 40.000 људи у Вашингтону остало без струје. Масовне евакуације у Мериленду и деловима Контектиката, острво Чинкотег крај обала Вирџиније потпуно нестало у таласима.

22.09 - Ураган Сенди претвара се у хибридну олују, што указује да ће направити штету на много ширем подручју, али ће интензитет олује бити слабији, јавља АП.

21.29 - Ураган Сенди на свега 40 километара од Њу Џерсија и "удариће" у копно у наредна два сата.  

19.56 - Новинарка РТС-а Наташа Јеремић каже да Њујорк тренутно изгледа сабласно и да влада блага паника. "Продавнице су потпуно празне, нема ни хране ни воде. Пада киша и дува ветар, али су слаби. Очекује се да ураган стигне до Њујорка око 20 сати" (по локалном времену), каже Јеремићева.

16.23 - Њујоршке власти одлучиле да у 14 часова по локалном времену затворе Бруклински и Холанд тунел.

15.29 - Нова информација Обалске страже – са брода "Баунти" спасено 14 чланова посаде, хеликоптери трагају за још двојицом. Истовремено, седам људи нестало је у Карипском мору када је брод на којем су били захватио ураган Сенди.

15.15 - Атлантик Сити под водом. Њујоршка река Хадсон излила се из свог корита.

14.55 - "Сенди" стиже до обала Мериленда. Ветар дува брзином од преко 130 километара на сат дижући високе таласе.

14.31 - И у Вашингтону увелико теку припреме. Слично као и у Њујорку, јавни превоз је обустављен. На Великим језерима уздата узбуна, а на језеру Мичиген се очекују таласи висине од око 7-8 метара.

14.20 - Према најновијим подацима "Сенди" се налази на 490 километара југоисточно од Њујорка. Први на удару, када ураган стигне, биће Атлатник Сити од којег је ураган удаљен око 350 километара.

12.52 - Посада напустила реплику једрењака "Баунти", који је укотвљен у водама надомак обале Северне Каролине. 

12.49 - Због "Сенди", чији се долазак предвиђа вечерас, ванредно стање проглашено је у државама од Северне Каролине до Конектиката. 

После неколико дана изнад Атланског океана ураган "Сенди" стигао је до источне обале Сједињених Америчких Држава, потапајући приобалне делове Вирџиније. У Њујорку је евакуисано око 300.000 људи, проглашена је ванредна ситуација, а улице највећег америчког града изгледају сабласно.

Од синоћ је, по наредби градоначелника Њујорка Мајкла Блумберга, обустављен целокупан градски превоз, укључујући подземну железницу, аутобусе и возове, а школе и факултети су затворени. Берза и Уједињене нације су, такође, затворене.

Празне полице у продавницама још један су показатељ озбиљности ситуације. Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг апеловао је на становнике доњег дела Менхетна и Квинса да напусте своја места становања.

"Ако се не евакуишете, не само да ризикујете свој живот него опасности излажете животе оних који би дошли да вас спасу", рекао је он и додао да је реч о "озбиљној и опасној олуји".

Са друге стране, гувернер Њу Џерзија није био баш тако љубазан у свом апелу на становнике изложених региона да напусте своје градове. "Не будите глупи. Идите одатле", рекао је он. 

Власти су упозориле да би Њујорк могао да буде погођен таласом воде високим и до три и по метра, који ће поплавити ниже делове Менхетна и подземне тунеле и уништити далеководе. Јуче је отказано више од 7.500 авионских летова.

Десетине хиљада људи у приобалним зонама од Мериленда до Конектиката приморано је да напусти своје градове, укључујући и 50.000 становника државе Делавар, 30.000 у Атлантик Ситију и Њу Џерзију, где су казина морала да се затворе, што се за 34 године догодило само четири пута.

Док се источна обала САД спрема за "Сенди", на Карибима и даље броје жртве. До сада је утврђено да је 65 људи погинуло, од чега само на Хаитију 51 особа.

Синоћ се око поноћи налазио на око 780 километара јужно од Њујорка, а кретао се према северу брзином од 22,53 километра на сат.

Очекује се да ће ураган касно вечерас или сутра рано ујутру стићи до Њу Џерзија и да ће се сударити са таласом хладног ваздуха са запада.