Читај ми!

Њујорк, затишје пред буру

Чекајући ураган "Сенди" њујоршке власти одлучиле су да обуставе јавни превоз, као и школску наставу, све док "Франкенолуја" не прође. Наређена евакуација приобалних делова. Ванредна ситуација проглашена у већини америчких држава на Источној обали.

01.22 - Амерички председник Барак Обама прогласио ванредно стање у државама Њујорк и Масачусетс. 

23.25 - Њујорк у стању приправности. Метро и остали видови градског саобраћаја затворени. Из луке евакуисани велики "крузери", укључујући и Квин Мери 2. Пред продавницама још увек редови за храну. До сада, око 400.000 људи наапустило град.

Источна обала Сједињених Америчких Држава се увелико припрема за удар урагана "Сенди", такозване "Франкенолује". Тако ће у Њујорку од вечерас у 7 сати по локалном времену бити обустављен градски превоз, као и школска настава.

Одлучено је да метро, надземна железница и аутобуси неће бити сигурни због изразито јаких ветрова, који би могли да изазову нестанке електричне енергије.

Ванредна ситуација проглашена је у свим државама на потезу од Северне Каролине до Конектиката. Колико је ситуација озбиљна сведочи и обраћање америчког председника Барака Обаме у ком позива грађане да озбиљно схвате ситуацију. 

Градоначелник Велике Јабуке Мајкл Блумберг такође је најавио и евакуацију грађана из одређених делова града за које се претпоставља да ће претрпети највећу штету.

Чак 375.000 становника највећег америчког града могло би да буде евакуисано због "Сенди". Гувернер Куомо рекао је да је мобилисана Национална гарда, укључујући 500 "хамера". 

Мостови и тунели, како је најавио гувернер, биће затварани уколико буде потребе. Стотине летова отказано је у САД. Компанија "Ер Франс" отказала је све сутрашње летове за Њујорк, а више америчких авиокомпанија отказало је стотине летова унутар САД.

Процењује се да би удар урагана могао да уследи у понедељак увече, а као центар на коме ће погодити копно, помиње се обала Њу Џерзија, недалеко од Њујорка.

Ураган, који је досад опустошио Карибе и усмртио велики број људи, јуче и данас је прешао преко Атлантика мешајући се са хладним ваздушним фронтом што ће га, како се очекује, додатно појачати.

Метеоролози упозоравају да би ова "хибридна" олуја могла да изазове огромну штету, посебно ако се има у виду што долази у тренутку високе плиме.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво