Читај ми!

Све очи упрте у Охајо

Бирачи америчке државе Охајо скоро равномерно су подељени у опредељењу за републиканце и демократе. Та држава је гласала за победника на последњих 12 председничких избора. Штабови Обаме и Ромнија Охају посвећују највећу пажњу - кандидати су до сада више од 30 пута посетили ту државу.

Америчка савезна држава Охајо иако не носи највише гласова, посебно је значајна за исход председничких избора пошто су становници те државе Средњег запада до сада најчешће гласали за победника.

Охајо је по регистрованим бирачима скоро равномерно подељен у опредељењу за републиканце и демократе, али га не чини само то значајним. Охајо је гласао за победника на последњих 12 председничких избора у САД које одлучују гласови електора, а не укупан број освојених гласова.

Последњи пут су житељи те државе "промашили" 1960. када су гласали за Ричарда Никсона, док је победник био Џон Кенеди. Штавише, у 20. веку Охајо није изабрао победника само још 1944. када је био против Френклина Рузвелта.

Поред тога, Охајо има судбоносан значај за републиканске кандидате пошто ниједан републиканац за више од век и по постојање те странке није победио на председничким изборима, а да није однео највише гласова управо у Охају.

Према већини анкета, у Охају актуелни председник Барак Обама има солидну предност од неколико процената коју републиканац Мит Ромни до сада никако није успео да угрози.

На предност Обаме у Охају, у којем велик број људи ради у аутоиндустрији, пресудно утиче то што је као председник 2009. одборио велики пакет помоћи произвођачима аутомобила и камиона, док је Ромни био против такве помоћи федералне владе.

Тој држави на Средњем западу, штабови Обаме и Ромнија посвећују највећу пажњу - кандидати су до сада више од 30 пута посетили Охајо, а о његовом значају говори и преплављеност тамошњих телевизијских програма предизборним спотовима.

Према анализи Ен-Би-Сија, Штабови Обаме и Ромнија потрошили су за сада 177 милиона долара за кампање у Охају, више него у било којој другој држави. Очекује се да ће у последњој недељи Ромнијев штаб потрошити 12 милиона долара за огласе на телевизијама, док се из Обаминог штаба најављује осам милиона долара.

На телевизијским станицама у Охају само прошлог месеца је емитовано 58.235 спотова за председничке изборе, за шта је потребно 80 дана непрекидног гледања како би се све одгледале, наводи агенција Блумберг.

Десетак држава, такозваних "свинг стејтс", сматрају се кључним за исход избора 6. новембра пошто се председник САД не одређује укупним бројем гласова већ бројем електорских гласова које кандидати добијају по појединим државама по принципу "победник узима све".

Међу тим држава Флорида даје највише гласова - 29, али се Охајо са 18 електорских гласова налази у жижи кампања и изборне аритметике. Кључне државе су и Ајова са шест електорских гласова, Колорадо са девет, Невада са шест, Њу Хемпшир са четири, Вирџинија са 13 и Висконсин са 10.

Кад је реч о већ опредељеним државама, сматра се да Обама може да рачуна на 237, а Ромни на 206 од 270 електорских гласова потребних за победу.

Ако не буде изненађења у државама које се већ сматрају опредељеним, Обами је довољно да победи у Охају, Висконсину и Невади у којима има солидну предност, док би Ромни и поред победе у шест осталих "свинг стејтс" ипак изгубио трку.

Статистичар Нејт Силвер, који се прославио успешним предвиђањем победника у 49 од 50 држава на прошлим председничким изборима, процењује да постоје шансе од 50 одсто да Охајо и ове године одлучи победника, односно да искључиво од те државе зависи исход избора.

Портал Политико наводи да како анкете сада прогнозирају, Ромни добија у Колораду, Флориди и Вирџинији што му доноси укупно 257 електорских гласова, док Обама добија осталих 281.

Силвер на свом блогу предвиђа да Обама има више шанси да победи у Вирџинији. Ромни, према Силверовој рачуници, ако не победи у Охају, мора да добије и у Ајови, где мало заостаје за акутелним председником, и у Невади у којој Обама има велику предност. Остале комбинације су, према том статистичару, далеко теже изводљиве за Ромнија.

Са друге стране, Обама ако изгуби у Охају, мора да победи на Флориди или у Колораду, где Ромни има извесну предност. Међутим, ако је Охајо неки показатељ због демографске подељености бирача, губитак у тој држави значи још мање шансе за победу у државама где је изједначен са Ромнијем или је у малом заостатку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво