Читај ми!

Берлусконију смањена казна

Првобитно изречену затворску казну од четири године, суд у Милану је преиначио на годину дана. Казна је смањена због Закона о амнестији из 2006. године. Бившем италијанском премијеру, осуђеном због фискалне проневере у афери "Медиасет", забрањено је вршење јавне функције три године. Адвокати најавили жалбу.

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони осуђен је у Милану на четири године затвора и три године забране вршења јавне функције, због проневере и утаје пореза преко пословања медијске компаније "Медијасет". Међутим, суд је убрзо након тога преиначио затворску казну на годину дана.

Наиме, суд је одлучио да због Закона о амнестији из 2006. године, који је донет да би се смањила пренатрпаност италијанских затвора, смањи затворску казну.

Берлускони, који није присуствовао суђењу, је оценио пресуду као "нестварну", додајући да је она резултат "политизованог" судства због којег Италија више није демократија.

Адвокати бившег италијанског премијера су најавили жалбу, напомињући да је "пресуда апсолутно невероватна", јер је бивши премијер прошле године био ослобођен готово идентичне оптужбе.

"Пресуда је апсолутно невероватна. Надамо се да ће суд другачије приступити приликом жалбеног поступка", истакли су адвокати Пијеро Лонго и Николо Гедини, додајући да је пресуда у потпуној супротности са правном логиком.

У суђењу за "Медиасет" Берлускони је оптужен да је вештачки надувавао цене права на дистрибуцију филмова, које су најпре куповала предузећа у његовом власништву, а онда их продавала компанији "Медиасет", која је такође делом у Берлусконијевом власништву.

Група је тако формирала црне фондове у иностранству и смањила своју добит у Италији да би плаћала мање порезе.

Медиасет је медијска компанија коју је 1970. године основао Берлускони, а данас у њој има 38,6 одсто удела.

У овом случају је с Берлусконијем било оптужено још десет особа. Суд је одредио већу казну него што је тражио тужилац, који је захтевао три године и осам месеци затвора за Берлусконија. Тужилац је такође тражио затворску казну за председника "Медиасета" Феделеа Конфалонијерија, али је њега суд данас ослободио оптужби.

Суд је додатно наложио да оптужени треба да плате 10 милиона евра у италијански буџет.

Берлускони је три пута био премијер Италије, а последњи пут од 2008. године до новембра 2011. године када га је заменио Марио Монти.

Суђење је почело пре шест година, и прекидано је више пута, последњи пут у априлу 2010. после усвајања закона којим је Берлусконију одобрен имунитет од судског гоњења од 18 месеци.

Прво рочиште после прекида одржано је у фебруару. До сада је Берлускони неправоснажно осуђиван три пута 1997. и 1988. године на укупно шест година и пет месеци затвора за корупцију, проневеру и илегално финансирање једне политичке партије.

Бивши италијански премијер је ослобођен тих оптужби или су оне застареле.

Чека се још расплет "Рубигејта"

Берлусконију се суди, поред утаје пореза, још и по оптужбама да је платио за секс са 17-годишњом Мароканком Каримом Ел Маруг, познатијом као Руби, и покушао то да прикрије, чиме је злоупотребио свој положај. 

Уколико буде проглашен кривим за навођење малолетнице на проституцију, Берлускони ризикује затворску казну до три године, а ако се утврди да јесте злоуптребио службени положај, могао би да у затвору проведе и до 12 година.

Контроверзни медијски магнат, био је премијер у три наврата. Лидер је Партије за слободу, која је нагло изгубила на популарности откако је он отишао са власти.

Његов последњи мандат обележили су бројни скандали, а највећи од њих завршио је у судници.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво