Обама освојио Флориду, али...

Барак Обама убедљивији од Мита Ромнија у последњој дебати пред председничке изборе у Америци. Упитан утицај тирада о спољној политици на бираче. Обама у последње две седмице кампање улази са минималном предношћу.

04.32 - Завршним порукама окончана трећа дебата америчких председничких кандидата. Обама много убедиљивији, али је мало вероватно да ће овај дуел имати било каквог утицаја на бираче. Америка подељена, скоро тачно напола.

04.26 - Ромни прилично оштрим тоном говорио о Кини, која "не игра према правилима и краде америчку интелектуалну својину".

04.13 - Ромни подржао Обамину политику према Пакистану, мада би он "учинио много више и боље". 

04.10 - Обама објаснио да је Америка испунила гро задатака које је поставила пре него што је ушла у Авганистан – уништено је језгро Ал Каиде, локалне снаге безбедности су у великој мери оспособљене... После деценије рата, време је да обновимо Америку.

04.01 - Обама: "Знам да нисте били у позицији да уистину и спроводите спољну политику. Али сте били у криву сваки пут када сте понудили мишљење".

03.52 - Док сам ја председник, Иран се неће домоћи нуклеарног оружја, рекао је Обама. Ромни: Када постанем председник, стаћемо раме уз раме са Израелом. 

03.49 - Коначно мало живости у дебати. На Ромнијеву опаску да америчка војска има све мање авиона и бродова, Обама одговорио да има и све мање бајонета и коња, али да има бродове на које могу да слећу авиони и пловила која могу да зароне и зову се подморнице.

03.39 - Мит Ромни спреман да потроши додатних 1.000 милијарди долара на војску, иако војска те паре не тражи и истовремено реши проблем дефицита. Обама тврди да САД на оружје троши више него девет најзначајнијих ривалских држава заједно.

03.32 - Свету треба јака Америка и Америка је данас јача него пре него што сам дошао у Белу кућу... Али, не само што смо одржали стара савезништва, почели смо да враћамо послове и обнављамо Америку. То је оно што свет очекује од Америке, рекао је Обама.

03.28 - Као што се и очекивало, Ромни ће покушати да скрене тему дебате на економију. Цитира Ахмединежада и адмирала Малина да је огроман дефицит највећи амерички непријатељ. 

03.21 - На реду је Сирија. Обама каже да је Америка повела међународну заједницу да уведе санкције Башару ел Асаду и јасно му стави до знања да је време његове владавине завршено. Али, нећемо наоружавати његове противнике. Ромни тврди да је Сирија огромна прилика за САД, јер је Дамаск једини савезник Ирана на Блиском истоку. "Наш задатак је да пронађемо партнере у Сирији и обезбедимо им оружје", рекао Ромни.

03.10 - Мит Ромни је Мали назвао "Моли". Касније се исправио.

03.04 - Прва тема је смрт амбасадора Криса Стивенса у Бенгазију. Дебату отворио Мит Ромни, упозоравајући на опасности које прете Америци од радикалних исламиста у Либији, Малију... Обама рекао да је САД организовао коалицију која је срушила Моамера ел Гадафија. "Десетине хиљада Либијаца пружило подршку САД... Пронаћи ћемо и привести правди нападаче на амбасаду у Бенгазију", рекао Обама.

02.58 - Све је спремно за почетак последње дебате Барака Обаме и Мита Ромнија.  

02.44 - Истраживање јавног мнења Би-Би-Сија у 21 држави света показује да је Обама неупоредиво популарнији ван граница САД од Ромнија, за кога, како се чини, навијају само Пакистанци. 

02.37 - За двадесетак минута почиње дебата у Бока Ратону. Тема је спољна политика. Кључна питања односиће се на ирански нуклеарни програм, недавни обавештајни фијаско у Либији, рат у Сирији, однос према Израелу и крај америчког ангажмана у Авганистану.  

02.01 - Још сат времена до почетка дебате. Ево како Американци виде "судар" Обаме и Ромнија. 

00.33 - Барак Обама 49, Мит Ромни 48 одсто, показује истраживање јавног мнења Вашингтон поста и телевизијске мреже Еј-Би-Си.  

Барак Обама је у другој узастопној дебати успео да надмаши републиканског конкурента Мита Ромнија, чиме се његова кампања донекле извукла из летаргије у којој се налазила дуже време, али наступ америчког председника није био ни изблиза довољно убедљив да би решио исход избора.

За разлику од дебате у Њујорку, где је Обама био "ратнички" расположен, на Флориди је деловао као универзитетски професор, што ће му, нема сумње, одузети известан број гласова, мада је према анкети Си-Би-Еса из овог дуела изашао као победник, или конкретно: Обама 53 одсто, Ромни 23 одсто, док је 24 одсто испитаника исход прогласило нерешеним.

Анкета Си-Ен-Ена показала је, такође, победу Обаме, резултатом 48:40.

"Знам да нисте били у позицији да уистину и спроводите спољну политику. Али сте били у криву сваки пут када сте понудили мишљење", поручио је Обама републиканском ривалу у једној од укупно две ситуације у којима су се њихова мишљења сукобила.

Суштински, Ромни је све време покушавао да избегне расправу о спољној политици, нстојећи да дебату скрене у "пријатељскије" воде попут економије и запошљавања. Ипак, у неколико је наврата подржао је Обамину политику, посебно према Авганистани у Пакистану, наводећи, ипак, да би "учинио много више и боље".

Дозу живости у дебату унео је Обамин одговор на Ромнијеву опаску да америчке оружане снаге имају све мање бродова и борбених авиона.

"Имамо и све мање бајонета и коња, али имамо бродове на које могу да слећу авиони и пловила која могу да зароне и зову се подморнице", одговорио је Обама, тврдећи да је његова одбрамбена политка заснована на договорима са командантима оружаних снага.

Суштински, ставови ривала за место у Белој кући суочили су се у прилично досадној дебати током које се понављали слогане у вези са економијом, док су спољнополитичка питања махом остала нетакнута у таласу општих места о опасностима која прете од радикалног исламизма, иранског нуклеарног програма, или нелојалне пословне конкуренције коју представља Кина.

Мит Ромни је упозорио на опасности које прете Америци од радикалних исламиста у Либији, Малију...

Обама је рекао да је САД организовао коалицију која је срушила Моамера ел Гадафија. "Десетине хиљада Либијаца пружило подршку САД... Пронаћи ћемо и ухапсити нападаче на амбасаду у Бенгазију", рекао Обама. 

Говорећи о горућим кризама, иранском нуклералном програму и грађанском рату у Сирији, двојица ривала сложила су се да је време владавине Башара ел Асада прошлост, али се Обама уздржао од обећавања помоћи устаницима.

Ромни је, пак, навео да међу побуњеницима ваља пронаћи умерене снаге и наоружати их уз помоћ Саудијске Арабије и Турске.

Ирански нуклеарни програм није изазвао никакве размирице међу кандидатима.

 

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара