Читај ми!

Дебата Рајан–Бајден

Бурна расправа о националној безбедности, спољној и економској политици обележила је потпредседничку дебату САД. Републикански кандидат Пол Рајан оптужио је садашњу администрацију за лошу економску ситуацију, као и за лоше потезе у решавању кризе у Сирији, док је Џозеф Бајден кривицу за тешко економско стање и рецесију пребацио на републиканце.

Потпредседнички кандидати Џозеф Бајден и Пол Рајан сучелили су се касно ноћас у јединој дебати, а жустра расправа повела се највише о националној безбедности, спољној и економској политици.

Поред тога, Бајден и Рајан су у дебати, која је одржана на једном малом колеџу у савезној држави Кентаки, говорили и о порезима и здравственој заштити.

Потпредседник САД затражио је од републиканаца у Конгресу, укључујући и конгресмена Рајана, да се "склоне" и допусте администрацији Барака Обаме да поправи економску ситуацију.

Бајден је републиканце окривио и за рецесију. "Говоре о овој великој рецесији као о нечему што је пало с неба. 'О, Боже, одакле је дошла?'. Дошла је од овог човека који је гласао да се трошкови два рата ставе на кредитну картицу", поручио је амерички потпредседник.

Републикански кандидат узвратио је подсећањем да су председник Барак Обама и демократе у Конгресу имале потпуну контролу 2008. године која им је омогућавала да ураде све што желе.

Он је истакао да је администрација саопштила Американцима да ће, уколико се усвоји пакет стимулативних мера, бити забележен економски раст од четири одсто, али да је он само 1,3 одсто.

Амбасада у Либији, грешка која се неће поновити

Током расправе о спољној политици, Бајден је прошломесечни напад у Бенгазију у којем је убијен амерички амбасадор у Либији назвао трагедијом и обећао да неће бити поновљене било   које почињене грешке.

Пол Рајан је, пак, оштро напао Обамину администрацију због неадекватних безбедносних мера у том либијском граду и зато што јој је, како је навео, требало две недеље да призна да је реч о терористичком нападу.

Амерички потпредседник је утврдио да Обама није био обавештен да конзулат жели додатно обезбеђење.

Када је реч о Ирану, републикански кандидат истакао је да је та земља постала "дрска" зато што администрација нема кредибилитет у погледу питања иранског нуклеарног програма. Узвраћајући на критике, Бајден је рекао да је САД увео Ирану најоштрије могуће санкције.

Авганистан, Сирија...

Оштра расправа водила се и у погледу повлачења трупа из Авганистана и ситуације у Сирији. Бајден је поздравио сарадњу Обамине администрације са америчким савезницима у погледу вршења притиска на сиријског председника Башара ел Асада да се повуче с положаја.

"Радимо оно што је потребно како бисмо идентификовали оне снаге које ће омогућити стабилну владу, а не изазвати регионални раст сунита и шиита након Асадовог пада", истакао је Бајден.

Његов ривал истакао је да је прошло више од године откако је међународна заједница почела да врши притисак, а Обама саопштио да би сиријски председник требало да оде.

Рајан је додао да би администрација требало да има бољи план који би омогућио да се лакше идентификују сиријски савезници, али да је уместо тога дозволила погибију десетина хиљада људи и улазак већег броја страних бораца у земљу.

Вечерашња дебата одржана је у светлу раста подршке републиканском председничком кандидату Миту Ромнију после одлучног наступа током прошлонедељне дебате са председником.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво