Читај ми!

Русија прекида нуклеарну сарадњу са САД

Русија обавестила Вашингтон да не жели да продужи програм ликвидирања вишка нуклеарних бојевих глава, који је финансирао САД, изјавио заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјапков.

Заменик шефа руске диплмоматије Сергеј Рјапков рекао је да Русија више не жели да продужи програм ликвидирања вишка нуклеарних бојевих глава, који је финансирао САД и да је о томе обавестила Вашингтон.

"Америчка страна зна да ми не желимо продужење. То није новост за њих", рекао је Рјапков и додао да та одлука нема везе са обуставом рада Америчке агенције за међународни развој (USAID) у Русији.

"Нема никакве везе између одлуке руске стране да обустави активност USAID-а и информације о непродужавању програма 'Нана-Лугара' у Русији", објаснио је Рјапков.

Последњи пут програм 'Нана-Лугара', назван по предлагачима, америчким сенаторима Сему Нану и Ричарду Лугару, у Русији је продужен 2006. године, а рок важења тог програма истиче у мају 2013. године.

Према речима Рјапкова, програм "Нана-Лугара" је комплекс договорених билатералних руско-америчких мера у различитим областима осигурања нуклеарне безбедности, уништења хемијског оружја и других сличних пројеката, који су неких 20 година реализовани уз учешће низа надлежних руских и америчких министарстава.

Основ за програм јесте споразум из 1991. године, а како је навео неименовани званичник, тај програм више не задовољава Москву, посебно с озбиром на нове реалности, када се ситуација у Русији изменила, укључујући и шире финансијске могућности, преноси Интерфакс.

"Много тога што се раније обезбеђивало кроз програм 'Нана-Лугара' већ је решено, затворено и као проблем не постоји", подсетио је Рјапков.

Амерички амбасадор у Русији Мајкл Мекфол изјавио је раније да би Вашингтон желео да настави реализацију програма "Нана-Лугара" у Русији, макар и у другом формату.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво