Читај ми!

Топови окренути према Сирији

НАТО оштро осудио Сирију због гранатирања турског града Акчакале. Алијанса упозорава Сирију да престане с "агресивним дејствима против земље чланице". Турска гранатирала сиријске положаје. Бан Кимун позвао сиријску владу да уважава територијални интегритет својих суседа.

00.38 - Савет безбедности УН осудио напад сиријске артиљерије на турску територију и затражио од Дамаска да поштује територијални интегритет и суверенитет суседа.

17.13 - Сиријски конфликт прети да се прелије у Израел, тврди шеф израелске војне обавештајне службе Авив Кончави. Борбе сиријских снага безбедности и устаника воде се надомак границе.

16.56 - Још без председничког саопштења Савета безбедности о инциденту између Сирије и Турске. Русија тражи амандмане. 

15.15 - Сирија је преузела одговорност и извинила се Турској због минобацачког напада посредством УН, изјавио заменик турског премијера Бесир Аталај.

13.55 - Парламент Турске одобрио одлуку којом се одобрава војсци да изводи нападе на територију Сирије.

11.04 - У експлозији у Дамаску погинуло 18 припадника елитне Републиканске гарде. 

10.28 - Саветник турског премијера Ибрахим Калин написао на Твитеру: "Турска нема намеру да објави рат Сирији, али ће заштитити своје границе".

8.35 - Турска је рано јутрос наставила да бомбардује сиријски дистрикт Тел Абјад, 10 километара унутар сиријске територије.  

Амбасадори земаља чланица НАТО-а су, након хитног састанка, оштро осудили Сирију због гранатирања Турске и упорног кршења међународног права. Турска је одговорила на напад гранатирањем положаја сиријске војске.

Најмање пет сиријских војника погинуло је у артиљеријским нападима турске војске на њихов положај удаљен десетак километара од турско-сиријске границе, саопштили су активисти организације за заштиту људских права.

Турска војска напала је област Тeл Абјад где се налази артиљеријска база сиријске војске, а према извештају активиста са терена, у синоћном нападу рањено је више од 15 војника.

Из Сирије су испаљене две гранате, а претпоставља се да их је испалила сиријска војска, која је гађала положаје побуњеника уз границу са Турском. У том нападу погинула је једна жена и њено четворо деце.

Турска војска је саопштила да је дејствовала "на циљеве у Сирији који су утврђени радарском анализом" и све је, како наводе, урађено у складу са процедуром предвиђеном за те ситуације.

Одлука о нападу донета је након што је заменик турског премијера Булент Аринц изјавио да је територијални интегритет Турске у више наврата био повређен повременим инцидентима на граници са Сиријом, али да је данашњи артиљеријски напад био "кап која је прелила чашу".

Шеф британске дипломатије Вилијам Хејг изјавио је да је турски одговор на напад из Сирије "разумљив", али да треба избећи ескалацију сукоба.

Амбасадори земаља НАТО-а изразили су дубоку забринутост због сукоба и упозорили Сирију да престане с "агресивним дејствима против земље чланице", као и са "упорним кршењем међународног права", наведено је у саопштењу НАТО-а.

Хитан и ванредан амбасадорски састанак сазван је на захтев Турске, која се позвала на Члан 4 Атлантске повеље, који се активира на захтев чланице чији је територијални интегритет угрожен.

Иако је, како преносе западни медији, постојао страх да би јучерашњи инцидент могао да послужи као повод да се НАТО умеша у грађански рат у Сирији, амбасадори су се уздржали од позивања на Члан 5. У том стоји да се "чланице слажу да ће се оружани напад против једне или више чланица у Европи или Северној Америци сматрати нападом на све чланице".

Давутоглу се обратио Арапској лиги и УН

У турском Министарству спољних послова Си-Ен-Ену је речено да је министар Ахмет Давутоглу, поводом инцидента, контактирао Арапску лигу и специјалног изасланика УН за Сирију Лакидара Брахимија.

Давутоглу се обратио и генералном секретару УН Бан Кимуну и исказао "највећу забринутост" Турске након гранатитања са сиријске територије.

Бан је позвао сиријску владу да поштује територијални интегритет својих суседа и упозорио да конфликт који у Сирији траје већ 18 месеци све више наноси штету земљама у региону.

"Генерални секретар позива сиријску владу да у потпуности уважава територијални интегритет својих суседа као и да оконча насиље према сиријском народу", наводи се у саопштењу Банове прес-службе, преноси Ројтерс.

"Он позива, такође, све стране да ублаже тензије и отворе пут ка мирном решавању сиријске кризе", додаје се у саопштењу. На град Акчакале је у последњих неколико недеља ватра отворана неколико пута.

Становницима тог турског града саветује се да се склоне од граница. Због насиља у суседној Сирији, више од 100 школа у региону је затворено.

Освета Турске представља значајно погоршање односа две земље, који је под притиском откако је пре османаест месеци у Дамаску почео устанак против владе председника Башара ел Асада.

Број коментара 148

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво