Читај ми!

Обама–Ромни, прва рунда

Барак Обама и Мит Ромни вечерас први пут сучељавају аргументе пред телевизијским гледаоцима. Дебата посвећена највише економији, али и здравственој заштити и улози владе. Према анкетама, Обама у предности.

Амерички председник Барак Обама и његов противкандидат на председничким изборима, републиканац Мит Ромни вечерас ће се први пут сучелити на телевизијској дебати која представља најбољу шансу изазивачу да преокрене предност актуелног шефа државе.

Кандидати у прву од три дебате улазе са супротним циљевима - Обама да мирном дебатом задржи танку предност, а Ромни да "продрма" председничку трку и коначно успе да придобије наклоност бирача, оцењује агенција Асошиејтед прес.

Половина од шест 15-минутних сегмената дебате биће посвећена темама у вези са економијом. Поседња три дела ће се бавити здравственом заштитом, улогом владе и владањем.

Обама и Ромни ће се обратити десетинама милиона гледалаца. Пре четири године 52 милиона људи је пратило прву дебату, а 80 одсто пунолетних је рекло да је гледало макар део телевизијске расправе Обаме и републиканца Џона Мекејна.

Иако анкете показују да је разлика међу њима мала, Обама има јасну предност не само на националном нивоу већ и у више кључних америчких савезних држава које ће одлучити изборе.

Ромнијев штаб настоји да се врати у трку пошто је његова кампања недавно доживела додатан удара после објављивања снимка на којем каже да није његов посао да брине о 47 одсто Американаца који не плаћају порезе.

Анкете показују да Обама има предност у већини такозваних "свинг стејтс", државама у којима не постоји јасно опредељење за кандидате демократа или републиканаца, због чега победа у њима практично доноси победу на свеукупним изборима.

Две од тих девет држава имају и такозвано "рано гласање", а у најбитнијој - Охају, рано гласање је почело јуче.

Уочи данашњег сучељавања у Денверу, које почиње у 21 час по источноамеричком времену (три часа после поноћи по средњеевропском времену), оба кандидата данима су се припремали са страначким колегама који су играли улогу ривала.

Следећа дебата заказана је за 16. октобар у Хемстеду, држави Њујорк, и 22. октобра у Боко Ратону на Флориди.

Кандидати за потпредседника имаће једну дебату - 11. октобра у Денвилу у Кентакију. 

Према анкети телевизије Ен-Би-Си и листа Вол стрит џурнал, Обама има 49 одсто подршке, а Ромни 46 одсто, док је према сличној анкети пре две недеље предност актуелног председника била пет одсто.

У Охају Обама има 51 наспрам Ромнијевих 47 одсто. У Флориди је однос 47:46, а у Вирџинији 48:46.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво