Читај ми!

Сирија, почиње џихад

Ветерани џихада из Авганистана, Чеченије, Либије и Ирака стигли у Сирију где се боре против режима Башара ел Асада. Неколико стотина тих ратника на линији фронта у Алепу. Пут џихада води преко Турске. Главна база је Атмех. После десет дана обуке добијају преводиоце и крећу на фронт.

Неколико стотина муџахедина бори се на страни побуњеника у грађанском рату у Сирији, пише британски Гардијан, наводећи да "пут џихада" у овом рату води преко Турске, одакле се борци пребацују на сиријску територију и, после краће обуке, одлазе у борбу.

Борци су у Сирију стигли из десетак држава, па им је помоћ преводиоца неопходна. Свака јединица има свог преводиоца, а борци на првој линији фронта у Алепу говоре чеченски, таџикистански, турски, француски, саудијски дијалект арапског. Међу њима има много ветерана ратова у Ираку, Авганистану и Јемену.

Чеченима је, чак, дозвољено, да формирају своју јединицу, а сиријски борци муџахедине зову "турска браћа".

Муџахединима, како се чини, недостаје муниција, на шта се посебно жале борци из Либије. Ирачки ветерани су махом на фронт дошли како би избегли хапшење у својој земљи.

Дошљаци се, такође, жале на недостатак искуства сиријских бораца. "Да се боримо против Американаца, до сада би сви погинули", рекао је један од њих. "Јасно је да сиријска војска добија овај рат, али немојте то рећи Сиријцима, јер би им то уништило морал".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво