Читај ми!

(Не)постојећи филм запалио ислам

Филм који је покренуо антиамеричке протесте широм света можда уопште не постоји, тврде амерички медији. У Пакистану демонстранти покушали да уђу у америчку амбасаду, али их је полиција спречила. Полиција у Бенгазију отказала послушност Салиху Догману, човеку кога је Триполи послао да истражи напад на америчку амбасаду.

18. 25 - Филм "Невиност муслимана" још нико није видео сем трејлера од 14 минута. Да ли филм уопште постоји, постављају питање амерички медији. 

18.03 - Око 1.000 људи покушало на силу да уђе у америчку амбасаду у Исламабаду. Полиција успела, испаљивањем сузаваца, да разбије демонстрације и спречи насилан упад. 

"Невиност муслимана" је можда најпознатији филм на свету у овом тренутку, али нико још није одгледао филм. Једна од могућности јесте да филм уопште и не постоји сем 14-минутног трејлера на Јутјубу, који је покренуо лавину анти америчких протеста у муслиманском свету.

Сценариста и продуцент филма Сем Басил, познатији као Накула Басили Накула, у почетку је причао да је снимио цео филм који се приказивао у Вајн театру у Холивуду под називом "Невиност Бин Ладена".

 

Али како је радник биоскопа рекао за Лос Анђелес тајмс нико није присуствовао приказивању, нити га је тај радник видео.

Поред тога, и на Јутјубу видео под називом "Невиност муслимана 74 мин" је исти трејлер од 14 минута који се понавља неколико пута.

Чланица глумачке екипе Синди Ли Гарсија рекла је за Холивуд репортер да није видела ништа од "остатка" филма.

Гарсија је рекла да њој и њеној породици прете, а да је њена каријера је уништена, од кад су се појавили инсерти из "Невиности муслимана" на Јутјубу.

Она је додала да ју је човек који стоји иза филма Сем Басил, обмануо, и да у сценарију није било помена ни о каквом антимуслиманском садржају нити се у њему појављивало име пророка Мухамеда.

"Филм не постоји", каже Мариум Махиудин из Савета за јаве односе муслимана који саветује холивудске продуценте како да представљају муслимане у својим остварењима.

"Све напоре улажемо да пронађемо цео филм и нисмо нашли ништа", каже Махиудин.

Да ли је филм стваран чини се да више није битно за бројне демонстранте који су убеђени у постојање филма.

"Постоји потпуна заблуда да је ово велики холивудски пројекат, а не једва склепани снимак. Људи који се буне навикли су на државну цензуру и сматрају да је овај снимак дозволила америчка власт. То се њима чини потпуно логичним пошто верују да се Американци лоше односе према муслиманима у САД", истиче Махиудин.

Побуна у Бенгазију

Свега дан пошто је администрација Барака Обаме, коначно, признала да је напад на амбасаду у Бенгазију, у ствари, терористички напад, полиција у том граду отказала је послушност новименованом шефу служби безбедности, Салаху Догману, кога је Триполи упутио како би до краја расветлио тај догађај.

У Суштини, у другом по величини граду у Либији већ данима влада прилична анархија, па је нејасно да ли су и агенти Федералног истражног бироа, који су са осам дана закашњења стигли у Бенгази, уопште почели истрагу о нападу.

Догман је затражио помоћ војске како би могао да почне истрагу, али је судбина његовог захтева неизвесна, јер је је стање у Бенгазију, посла напада на амбасаду и доласка америчких агената и специјалаца, на ивици експлозије.

Америчке обавештајне службе сумњају да иза напада стоји Ал Каида и Суфијан бен Куму, некадашњи затвореник базе Гвантанамо на Куби и човек који је, наводно, својевремено био возач Осаме бин Ладена.

Куму је 2007. године из Гвантанама пребачен у Либију, али под условом да остане у затвору, али је побегао из затвора и склонио се у Судан.

Либијска влада, у време Моамера ел Гадафија, сматрала га је изузетно опасном особом, која се неће претерано премишљати пре него што почини терористички напад, наводи се у документу америчког министарства одбране у који је Интернет портал Радио-телевизије Србије имао увид.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво