Читај ми!

Блиски исток, гнев ислама

Француска полиција на опрезу пошто је магазин "Шарли Ебдо" објавио карикатуре пророка Мухамеда. Радикални исламисти запретили да ће претворити Либију у пакао уколико Америка одлучи да нападне њихове борце у Бенгазију. Маринци спремни, Ансар ел Шарија пуца на беспилотне летелице, које лете изнад града. Аеродром затворен.

16.29 - Хиљаде присталица Хезболаха на протесту у Тиру. Нема инцидената. Истовремено, Ал Каида Магреба најављује нове нападе на америчке дипломате и још жешће протесте. 

14.02 - Француска у страху због реакција због карикатура пророка Мухамеда затвара амбасаде и школе у двадесетак држава. Страни новинари напустили хотеле у Бенгазију. Барак Обама поручио исламских земљама да очекује да заштити западне амбасаде. 

12.58 - Навијачи Новог Пазара, "торцида Санџак", најавили протест у петак у Новом Пазару. Протестна шетња због филма "Невиност муслимана" после молитве, џума намаза. Најављен само један транспарент: "Посланик у мом срцу".

11.14 - Француски специјалци распоређени око редакције магазина Шарли Ебдо, који је, управо, објавио серију карикатура пророка Мухамеда. Прошли пут када је тај лист слично поступио, радикални исламисти засули су редакцију молотовљевим коктелима.

11.07 - Агенти америчког Федералног истражног бироа стигли у Бенгази, тачно осам дана после напада на амбасаду. Кашњење објашњено страхом од могућег новог таласа насиља. 

Напета атмосфера у Бенгазију дошла је готово до тачке пуцања, пошто су радикални исламисти почели да отварају ватру на америчке беспилотне летелице, које већ неколико дана круже изнад града. За сада нема жртава, али су локалне власти биле принуђене да затворе аеродром. 

Ансар ел Шарија, група коју Американци држе одговоном за напад на амбасаду 11. септембра, запретила је да ће претворити Либију у пакао, уколико америчке снаге одлуче да се освете за напад.

"Било каква војна акција гурнуће Либијце у џихад... Уколико дође један Амерички војник са намером другачијом од заштите амбасаде, Либијци ће заборавити на међусобне разлике и кренути у одбрану земље", рекао је портпарол најснажније оружане групе у Бенгазију.

Либијске власти су, истовремено, биле принуђене да затворе ваздушни простор изнад Бенгазија, јер су припадници Ансар ел Шарије у неколико наврата жестоко распалили по америчким беспилотним летелицама, које већ данима скупљају податке о кретању те групе радикалних исламиста.

За сада је, ипак, нејасно колико се америчких специјалаца у овом тренутку налази у околини Бенгазија, али би два ратна брода требало да стигну у воде око овог либијског града у наредних двадесетак часова.

Место злочина: Бенгази

Нови детаљи о нападу на америчку амбасаду се у великој мери разликују од информација које су објављиване непосредно после овог догађаја, укључујући и запањујућу чињеницу да је група радикалних исламиста, која је учествовала у нападу, свега неколико сати касније до згаришта спровела тек пристигле специјалце.

Напад се, како су обавештајни извори рекли француском листу Фигаро, одиграо у две фазе и на две локације, при чему је једино амбасадор Крис Стивенс страдао унутар комплекса, и то од гушења димом, док су остале три жтрве убијене у кући удаљеној од амбасаде око километар.

Либијске власти, како се чини, највише су биле изненађене чињеницом да су исламисти уопште знали за постојање тог другог објекта, који је описиван као "сигурна кућа" у којој је дипломате требало да се склоне у случају какве невоље.

Фигаро тврди да је напад на "сигурну кућу" сигуран показатељ да је акција брижљиво планирана, али и да су радикални исламисти имали приступ у све тајне локалних либијских власти и Американаца.

Једнаку бригу, међутим, изазвала је и информација да је амерички Федерални истражни биро за обезбеђење амбасаде у Бенгазију ангажовао британску компанију, чији су службеници, пак, у тренутку напада били ненаоружани, као и податак да је идејни творац контроверзног филма Невиност муслимана 2010. године био доушник ФБИ.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво