Читај ми!

Фатва и бомбе против филма

У самоубилачком нападу у Авганистану због филма "Невиност муслимана" 12 људи погинуло. Египатски исламисти прогласили смртну пресуду за све оне који су учествовали у стварању спорног филма. Насилни и мирни протести муслимана настављају се широм света.

19:00 - У Египту, хришћански учитељ, Копт осуђен на шест година затвора због вређања Ислама.

2.58 - Сви важни војни команданти из Бенгазија позвани на састанак у Триполи са председником и премијером Либије. Састанак се тумачи као одговор на притисак Барака Обаме да либијске власти нешто предузму, пише Дејли телеграф.

Авганистански побуњеници убили 12 људи у бомбашком нападу који су извели због филма Невиност муслимана. Египатски салафиста Ахмед Фуад Ашуш изрекао је фатву, односно смртну пресуду за све оне који су учествовали у стваању антисламског филма. Широм света настављају се насилни и мирни протести муслимана.

У самоубилачком нападу на минибус у Кабулу убијено је 12 људи, укључујући седам странаца, саопштила је полиција.

Одговорност за напад, који је извела жена опасана експлозивом, преузела је побуњеничка група Хезб е Ислами, која је саопштила да је напад освета због филма Невиност муслимана у коме се вређа пророк Мухамед, пренела је агенција Ројтерс.

Међу погинулим страним држављанима су пилоти из Русије и Јужноафричке Републике, који су радили за међународну компанију, навела је полиција.

Гнев муслимана због спорног филма излио се на улице градова у Авганистану, Пакистану, Либану, Индонезији, Тунису и другим земаљама. Либански Хезболах тражи да се демонстрације наставе и позива муслиманске државе да инсистирају на усвајању међународног закона који би забранио вређање и ислама и других вера.

Египатски салафиста изрекао је фатву, односно смртну пресуду за све који су учествовали у стварању антиисламског филма који је изазвао насилне протесте широм муслиманског света. Ахмед Фуад Ашуш позвао је муслиманску омладину у Америци и Европи да убије редитеља, продуцента и глумце и све оне који су помогли у промоцији филма, преноси АФП.

У протестима због филма Невиност муслимана, у Авганистану и Индонезији сукобили су се демонстанти и полиција. У Кабулу је протестовало око хиљаду људи, палећи полицијске аутомобиле и гађајући камењем америчку војну базу на истоку престонице. Повређено је 50 полицајаца.

Председник Барак Обама поручио је америчким дипломатама широм арапског света да је њихова безбедност за њега приоритет. Антиамеричке протесте осудио је и Савет безбедности Уједињених нација.

У демонстрацијама је до сада убијено деветоро људи, а на стотине повређено. Неке светске ТВ станице емитовале су узнемиравајуће последње тренутке покушаја спасавања америчког амбасадора.

Испред некадашњег америчког конзулата окупили су се либијски активисти који кажу да не могу да забораве колико је амбасадор Кристофер Стивенс учинио за град Бенгази, као и да је један од хероја либијске револуције.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи затражио је од Запада да покаже поштовање према исламу и да забрани филм Невиност муслимана који исмева пророка Мухамеда. Иранска телевизија пренела је његову изјаву да западни лидери морају да докажу да нису "саучесници" у "тешком злочину".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво