Читај ми!

Сукоб џинова на Далеком истоку

Сучељавање Јапана и Кине око острва у Источном кинеском мору богатих ресурсима прети да проузрокује огромну материјалну штету привредама обе земље. У појединим коментарима чак се помиње и до сада невероватни сценарио војног окршаја између друге и треће светске економије.

Јапанска влада је, под унутрашњим притисцима, после најновијег таласа антијапанских протеста у Кини, од приватних власника откупила три од пет сићушних острва из ланца Сенкаку у Источном кинеском мору.

Тај архипелаг, чија је површина свега око шест квадратних километара и за који се сматра да лежи над огромним резервама природног гаса и нафте, налази се под јапанском контролом, али је предмет територијалног спора са Кином и Тајваном.

Јапанска држава је током месеца већ исплатила јапанском индустријалцу Хиројукију Курихари 26 милиона долара за власништво над три острва из архипелага Сенкаку како би спречила да их у будућности откупи нека страна, нарочито кинеска, компанија.

Влада Јапана била је принуђена да се овог лета одлучи за национализацију острва, јер је градска влада Токија, на челу са опозиционим политичарем, националистом Шинтаро Ишихаром, пробала да освоји поене пред јавношћу покушајем да откупи острва.

Национализација острва Сенкаку најпре је изазвала жесток протест кинеске владе, чије је министраство спољних послова ту трансакцију назвало незаконитом и нелигитимном. Одмах потом, у воде око тих острва, која су у Кини позната под називом Диаоју, ушло је шест кинеских патролних чамаца са намером да демонстрирају суверенитет најмногољудније земље света.

Истовремено, према писању јапанских медија, острва Сенкаку укључена су у метеоролошке прогнозе на кинеској државној телевизији као део кинеске територије, а почели су и насилни протести и напади на јапанске туристе и грађане који живе и раде у Кини.

Према најновијим извештајима, у Кини, нарочито у градовима Ћингдао, Хси Ан, Ченгду и Суџоу, нападане су јапанске фабрике попут "Панасоника" и "Кенона", продајни салони, супермаркети и самопослуге "Џаско", "Ион", "Ито Јокадо" и "Севен-илевен".

Више продајних објеката је опљачкано, а салон "Тојоте" и супермаркет "Џаскоа" у Ћингдаоу чак су спаљени, док је у Пекингу дошло до оштрих окршаја полиције и демонстраната.

Према писању јапанских медија, чак су каменована возила јапанске производње, иако су њихови власници били кинески возачи, а кинеске власти су у појединим градовима увеле забране окупљања како би ситуацију ставиле под контролу.

Три фабрике "Панасоника" у градовима Ченгду, Суџоу и Џухаи, као и три постројења "Кенона" у којима ради 24.000 људи, затворене су на неколико дана због излива беса једног дела кинеских радника. И корпорација "Нисан моторс" зауставила је производњу на два дана. У Јапану се отказују туристички аранжмани за Кину, а влада саветује грађанима да се на извесно време уздрже од путовања у ту земљу.

Јапанска новинска агенција Ђиђи јавила је јуче да се, према извештају локалног кинеског радија, око 10.000 кинеских рибарских бродова, које је координисало Министарство пољопривреде и водопривреде те земље, упутило као острвима Сенкаку како би демонстрирали суверенитет Кине над воденим ресурсима тог архипелага.

Мала ненасељена острва Сенкаку налазе се око 200 миља од јапанског острва Окинаве са једне и кинеског копна са друге стране, у морском базену дугом око 900 километара, који, према процени кинеских геолога, садржи око 17,5 билиона метара кубног гаса и 20 милиона барела нафте. Америчка Администрација за информисање о енергији (ЕИА) процењује да читаво Источно кинеско море садржи невероватних 100 милијарди барела нафте.

Панета позива на уздржаност

Амерички министар одбране Леон Панета посетио је јуче Токио где је са домаћинима уговорио постављање још једне карике у систему противбалистичке одбране у Јапану.

Бојни бродови јапанске морнарице већ су опремљени софистицираним радарским и ракетним системима за обарање надолазећих балистичких пројектила.

Нови споразум отвориће пут за постављање специјалних радарских инсталација на копну – вероватно у јужном Јапану – које ће бити намењене углавном неутралисању севернокорејске војне претње, али ће сигурно бити корисне и као средство одвраћања Кинеске народне армије.

Панета, који сутра путује у Пекинг, у данашњем обраћању медијима у Јапану нагласио је више пута да евентуални војни сукоб Кине и Јапана у вези са спорним острвима Сенкаку никоме не би донео користи и позвао обе стране на уздржаност.

Иначе, Кина је највећи спољнотрговински партнер Јапана, а Јапан трећи највећи партнер Кине. Две земље имају годишњу размену вредну око 200 милијарди евра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво