Читај ми!

Шок у Сиднеју

Либија најавила војни удар на радикалне исламисте, око чијих база већ данима влада експлозивна атмосфера. Озбиљни сукоби демонстраната и полиције у Карачију, пет мртвих и на десетине рањених. Награда за "главу" Салмана Руждија порасла на 3,3 милиона долара.

01.42  - Озбиљан скандал избио у Сиднеју, када се појавила фотографија дечака који носи транспарент на којем пише: "Одрубите главу онима који вређају Пророка". Аустралијанци бесни, мајка се предала полицији.  

00.03 - Исламисти из бригаде Ансар ал Шарија одбацили оптужбе да су организовали напад на америчку амбасаду у Бенгазију и убили амбасадора Криса Стјуарта. "Знали су колико је ситуација била осетљива, требали су да евакуишу амбасаду. Ми тамо нисмо били", рекао је портпарол Ансар ал Шарије. 

18.22 - Пакистански премијер наредио да се у тој земљи забрани приступ Јутјубу због филма "Невиност муслимана". 

18.02 - Салафистички вођа успео да побегне из џамије коју су опколиле тунишанске снаге безбедности. 

17.45 - "Ово је почетак озбиљног покрета који мора да се настави широм муслиманског света у одбрану Божјег пророка", рекао шеик Хасан Насралах, вођа Хезболаха, и позвао на сталне демонстрације. 

16.12 - Почео митинг Хезболаха у Дахији, делу Бејрута. Десетине хиљада присталица тог покрета протестује због антиисламског филма. Око америчке амбасаде мирно.

15.55 - Око 100 америчких држављана евакуисано из Туниса. Снаге безбедности Туниса опколиле џамију у којој се налази салафистички вођа Сеиф Алах Бенахсин, који је тражен због напада на америчку амбасаду у тој земљи. 

15.19 - Либанско министарство унутрашњих послова саопштило да је америчка амбасада "заштићена" пред почетак великог протеста Хезболаха. 

13.48 - Део источне Либије, недалеко од Бенгазија, већ две деценије представља "инкубатор" за радикалне исламисте који су се борили на ратиштима у Авганистану, Чеченији, Босни и Сирији, тврде амерички стручњаци за радикални ислам.

11.48 - Демонстранти напали америчку амбасаду у Џакарти. Повређен најмање један полицајац. Запаљене америчке заставе, један молотовљев коктел бачен на ограду. 

11.36 - Насиље у Кабулу. Стотине демонстраната каменовало америчку амбасаду. Запаљен један аутомобил, по граду горе гуме.  

10.30 - Јемен дозволио Американцима да у амбасаду доведу 50 специјалаца. Изнад града лете беспилотне летелице.

02.24 - Либијци упозорили Американце на све лошију безбедносну ситуацију три дана пред напад на амбасаду у Бенгазију, тврде лидери локалне бригаде.

Либијска влада се, како се чини, спрема за одлучни обрачун са радикалним исламистима из бригаде Ансар ел Шарија, која је, више готово да нема никакве дилеме, одговорна за напад на америчку амбасаду у Бенгазију и смрт амбасадор Криса Стивенса.

Председник либијског парламента Мухамед ел Магариаф потврдио је да су Американци "пресрели комуникацију" између исламиста из Бенгазија и лидера Ал Каиде Магреба из које се јасно види да је Ансар ел Шарија припремала напад на Американце, али и да је, током припрема, било подела унутар те групе.

"Ово је одлучујући тренутак за Либију. Конфронтација је неминовна", рекао је Магариаф.

Триполи је, истовремено, затражио од Американаца да се не упуштају у осветничке акције, упозоравајући да би такав напад имао катастрофалан утицај на јавно мнење, што, суштински, представља објашњење због чега још нису употребљене америчке беспилотне летелице упућене у Либију само зарад лова на исламисте.

Ипак, у претходних 48 часова, беспилотне летелице су у неколико наврата пролетале изнад Бенгазија.

Либијска полиција ухапсила је до сада педесетак особа који се доводе у везу са нападом на америчку амбасаду, али ће власти тешко успети да прикупе доказе за какав ваљани поступак, јер је истрага спроведена траљаво и тек пошто су безбројне медијске екипе практично уништиле место злочина.

Око базе Ансар ел Шарије је напето већ неколико дана, јер у граду влада мишљење да је сукоб снага безбедности и исламиста неизбежан. За сваки случај, недалеко од обале усидрена су два америчка ратна брода спремна да на базу радикалних исламиста испале крстареће ракете "томахавк".

Осим базе, борци Ансар ел Шарије држе и локалну болницу где се налазе двојица исламиста рањених у сукобима око амбасаде.

Хаос у Карачију, јавио се и Хезболах

Неколико стотина демонстраната пробило се кроз полицијске барикаде у Карачију и кренуло ка америчком конзулату пре него што је полиција почела да пуца. Прво су пуцали у ваздух, а касније, како се чини, и у демонстранте, јер је током протеста пет особа погинуло, а на десетине повређено.

Полиција је, такође, користила сузавац и водене топове, док су демонстранти снаге реда засипали каменицама и циглама. Демонстрације су одржане у још неколико пакистанских градова, али није било нереда.

Запад, ипак, највише брине чињеница да се, после неколико дана оклевања, у позиве на насиље одлучио и либански Хезболах, који се мудро држао по страни током досадашњих сукоба устаника и њиховог савезника Башара ел Асада у Сирији. Лидер Хезболаха, који гро новца добија од Ирана, шеик Хасан Насралах позвао је присталице на демонстрације.

И на крају, иранска фондација која већ годинама "мами" потенцијалне убице наградом за главу аутора Сатанских стихова, Салмана Руждија, подигла је улог, па ће човек који убије једног од највећих писаца данашњице, наместо досадашњих 2,8 милиона, добити читава 3,3 милиона долара.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво