Читај ми!

Шире се протести због филма

Настављају се демонстрације због филма "Невиност муслимана" широм света. У Антверпену ухапшено 120, у Паризу 100 демонстраната. Насилни протести настављени у Јемену и Каиру. Египатски премијер позвао САД да казне оне који вређају ислам.

22.45 - Лидер Хезболаха, шеик Хасан Насралах позвао на протесте због спорног филма, али истакао да муслимани не треба само да изражавају бес према америчким амбасада, већ да натерају лидере да делују. Он је позвао и на међународни споразум којим би се забранили напади на сваку религију.

18.50 - Министар унутрашњих послова Француске Мануел Валс рекао је да ће спречити све будуће антиамеричке демонстрације. "Дао сам инструкције да се тако нешто не деси поново. Протести су забрањени", додао је Валс.

15.05 - Индија је објавила да је "Гугл Индија" блокирао приступ антиисламском филму који је покренуо протесте широм муслиманског света и осудила је његов садржај као "увредљив".

14.40 - Либијске власти ухапсиле око 50 особа због напада на амерички конзулат у Бенгазију, каже председник либијског парламента Мохамед ел Мегарјеф. 

13.46 - Отказане демонстрације у Картуму из безбедносних разлога. То још увек не значи да протеста заиста неће бити, јер је у нереде потеклих дана било укључено неколико исламистичких организација. 

Протести због филма "Невиност муслимана" настављени су широм света. У Антверпену у Белгији ухапшено 120 демонстраната због инцидената, а у Паризу око 100 због учешћа у ненајављеним и неодобреним демонстрацијама.

Демонстранти су у Антверпену узвикивали антиамеричке слогане и величали пророка Мухамеда, а телевизијски снимци показују и да су окупљени запалили америчку заставу.

У Антверпену је протест организован путем смс порука и убрзо се претворио у сукоб са полицијом која је спречила демонстранте да изађу на главни аутопут. Међу ухапшенима који су убрзо пуштени био је и вођа исламистичке групе Шарија за Белгију.

И француска полиција привела је у Паризу око 100 људи који су учествовали у неодобреним и ненајављеним демонстрацијама испред америчке амбасаде.

Десетине мушкараца, жена и деце, за које полиција каже да су повезани са салафистима, "демонстрирало је, насилно, око амбасаде САД и сукобило се с полицијом", преноси Франс прес.

Ново насиље избило је у Јемену и Каиру, а демонстрације су одржане у Бангладешу, Индонезији, Малезији, Пакистану, Ираку, Израелу и појасу Газе, Мароку, Сирији, Кувајту, Нигерији и Кенији.

Египатска полиција растурила је демонстрације испред амбасаде САД у Каиру изазване спорним антиисламским америчким фимом. Премијер Египта Хишам Кандил позвао је Сједињене Америчке Државе да учине све што могу да зауставе оне који вређају ислам.

Либијске власти су јуче саопштиле да је идентификовала 50 особа за које се сумња да имају везе са нападима у Бенгазију, као и да је могуће да су неки побегли из земље.

Ал Каида је јуче саопштила да је напад на амерички конзулат у Бенгазију и убиство амбасадора Криста Стивенса био освета за убиство другог човека ове терористичке организације Саеда ел Шехрија, кога су Американци ликвидирали у Јемену почетком септембра, преноси Раша тудеј.

Огранак Ал Каиде у Јемену похвалио је на свом веб-сајту убиство америчког амбасадора у Либији, током протеста због антиисламског филма, и позвао на још напада с циљем да се отерају америчке амбасаде из исламских земаља.

Америчка влада позвала је чланове породица и особље представништава САД чије присуство није неопходно, да напусте амбасаде у Тунису и Картуму, саопштио је Стејт департмент.

Судан и Јемен су одбацили захтев САД за присуство америчких маринаца у тим земљама упућених после бројних протеста и напада на амбасаде САД.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво