Читај ми!

Напад у Бенгазију освета Ал Каиде

Ал Каида саопштила да је напад на амерички конзулат у Бенгазију освета због убиства Саеда ел Шехрија, другог човека те терористичке организације. Демонстрације широм света настављене. САД размештају снаге како би могле истовремено да реагују на нереде и нападе на амбасаде на 17 или 18 локација у исламском свету.

01.22 - Око 120 особа ухапшено у Антверпену после протеста радикалних исламиста, који су палили америчке заставе, позивали на насиље... Није било повређених. 

01.10 - Стејт департмент евакуисао највећи део особља из Картума и Туниса.

21.11 - Премијер Египта Хишам Кандил рекао је да је "недопустиво вређати пророка" и да САД морају да учине све што могу да зауставе оне који вређају ислам. 

18.01 - Суданске власти одбиле захтев Вашингтона о распоређивању маринаца који би обезбеђивали амбасаду САД у тој земљи. Одред маринаца стигао у Јемен. 

17.32 - Напад на конзулат у Бенгазију је освета за убиство Саеда ел Шехрија, другог човека у командном ланцу Ал Каиде, који је убијен пре неколико дана у Јемену, преноси Раша тудеј.

16.10 - Либијске власти идентификовале 50 особа које се доводе у везу са нападом на амерички конзулат у Бенгазију. Четворо осумњичених ухапшено, а могуће да је да су неки побегли из земље, саопштила полиција.

13.50 - Полиција окружила стотине демонстраната на тргу Тахрир у Каиру, недалеко од амбасаде САД. Безбедносне снаге формирале кордоне у свим околним улицама. Полиција хапси свакога ко им се учини сумњив, јавља Ројтерс.

12.00 - Осам ухапшених, пет полицајаца повређено у судару исламиста и полиције у Сиднеју. Полиција неспремна за насилне демонстрације. Исламисти носили транспаренте на којима је писало "Одрубити главу свима који вређају Пророка".

11.44 - Напето у Бенгазију. Ансар ал Шарија, главни кривац за напад на амерички конзулат, у стању приправности због могућег обрачуна са снагама безбедности и Американцима. Иако је ухапшено неколико особа, озбиљна истрага о том нападу није почела, јер ни једна од наоружаних група нема потпуну контролу над градом.

10.23 - Американац Никула Басили Никула, из Калифорније, за кога се сматра да стоји иза анти-исламског филма "Невиност Муслимана", добровољно отишао на разговор са службеницима Еф-Би-Аја.

Широм Блиског истока и Азије десетине хиљада муслимана и даље демонстрира против филма "Невиност муслимана", у коме се исмева пророк Мухамед.

Насилних протеста због спорног филма било је и у Авганистану, у Јемену, али и Сиднеју, где је полиција била неспремна за насилне демонстрације.

Огранак Ал Каиде у Јемену је позвао све муслимане да нападају америчке дипломате.

У Египту је и током претходне ноћи дошло до окршаја египатске полиције и више стотина демонстраната испред америчке амбасаде у Каиру која је блокирана. Један демонстрант је убијен. Снаге реда, нападнуте каменицама, узвратиле су сузавцем. Нереда је било и у либијском граду Бенгазију, као и у Тунису, Индонезији, Бангладешу.

Једна особа погинула је у нападу на америчку амбасаду у Картуму, где су нападнуте и британска и немачка амбасада. У сукобима демонстраната и снага безбедности погинуло је шест особа у Тунису, Судану, Либану и Египту.

Приликом упада више стотина демонстраната у америчку амбасаду у Тунису причињена је већа материјална штета. Упад је осудио је шеф туниске државе Мохамад Монсеф Марзуки.

Авганистанска влада је блокирала приступ сајту Јутјуб, како би спречила сународнике да гледају одломке из филма "Невиност муслимана", рекао је портпарол министарства комуникација те земље и додао да ће приступ бити блокиран до уклањања одломака.

Египатски премијер Хишам Кандил је у интервјуу за Би-Би-Си на арапском рекао да САД морају да учине све да зауставе оне који вређају ислам, али и осудио насилне протесте.

Позив да се не вређа ислам упутио је и Велики Муфтија Саудијске Арабије и потом је у говору  оштро осудио насилне протесте и нападе на америчка дипломатска представништва. Он је позвао владе и међународне организације да вређање пророка Мухамеда означе као кривично дело.

Снаге за истовремено реаговање

Никула Басили Никула за кога се верује да стоји иза спорног филма "Невиност муслимана" добровољно је дошао у Еф-Би-Ај на разговор и крио се од камера, а амерички медији су објавили да му је од 2010. године забрањен приступ интернету без надзора, што је био услов да га пусте из затвора оптужби за банкарске преваре.

Широм света, САД размештају снаге како би могле истовремено да реагују на нереде и нападе на дипломатска представништва на 17 или 18 локација у исламском свету, саопштио је државни сектретар за одбрану Леон Панета.

"Морамо да будемо спремни за могућност да се протести отму контроли", рекао је Панета за магазин Форин полиси.

Панета није изнео детаље о размештању снага, али Форин полиси наводи да Пентагон тренутно разматра слање педесетак маринаца ради заштите америчке амбасаде у Судану. Сто маринаца већ је послато у Либију и Јемен.

У Сједињене Државе допремљена су тела четворице дипломата, међу којима је и амерички амбасадор у Либији, који су убијени средином недеље у Бенгазију. Амерички председник Барак Обама поручио је да та жртва неће бити заборављена и да ће правда стићи оне који науде Американцима.

"Снажно ћемо одговорити на нападе на наше дипломатске мисије и наставити да дајемо све од себе како бисмо заштитили сународнике у дипломатској служби, без обзира да ли то значи јачање безбедности испред амбасада и конзулата или сарадњу са матичним државама које имају обавезу да обезбеде сигурност тих објеката", рекао је председник САД.

Бан позива на мир и разум

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је на мир и разум. На форуму Генералне скупштине, посвећеном промовисању културе мира, први човек светске организације рекао је и да је недостатак мира тај који изазива патње.

"У Либији и другде претходних дана видели смо ужасне нападе и нереде, за шта нема никаквог оправдања. Чини се да је један грозан филм, препун мржње изазвао насиље. Срамно је да се базично право на слободно изражавање користи за намерно провоцирање крвопролића и нетрпељивости. Такође погрешно је да се злоупотребљава бес људи, јер се тиме само подстиче круг бесмисленог насиља", истакао је Бан Кимун.

Савет безбедности Уједињених нација издао је саопштење у којем се осуђују напади на амбасаде и позивају све државе да их заштите на својој територији. Немачки амбасадор у УН Петер Вигих је рекао да су чланице СБ дубоко забринуте због напада протеклих дана, и додао да ти напади немају оправдање без обзира на то чиме су мотивисани.

Висока представница Европске уније за спољну политику Кетрин Ештон затражила је од лидера муслиманских земаља да моментално позову грађане на мир и уздржаност.

Филм "Невиност муслимана" најпре је подстакао протесте у Египту и Либији, где је у Бенгазију убијен амерички амбасадор, а потом су нереди избили и у другим земљама на Блиском истоку.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво